Gojoseon

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gojoseon
고조선 (古朝鮮)
?–108 SM
Gojoseon pada masa keruntuhannya di taun 108 SM
Kutha krajan Wanggeom-seong
Basa Proto-Korean
Agama Korean shamanism
Pamaréntahan Monarki
Raja
 •   ?-? Dangun
 •  194 SM-? Wi Man
 •  ?-108 SM King Ugeo
Jaman sajarah Kuno, legenda
 •  Pendirian legendari  ?
 •  Kejatuhan Wanggeom-seong 108 SM
Sawisé
Karajan Buyeo
Samhan
Warning: Value specified for "continent" does not comply
Gojoseon
Hangul 고조선
Hanja 古朝鮮
Alih aksara
Anyar
Go-Joseon
McCune-
Reischauer
Ko-Josŏn

Cithakan:Sajarah Koréa Gojoseon utawi Joseon Kuno (?-108 SM) inggih punika karajan Koréa ingkang kawiwitan.[1]

Dangun[besut | besut sumber]

Miturut Samguk Yusa, Dangun, sang pendiri nagara Joseon Kuno, lair saking pasangan Hwanung, putra déwa langit lan Ungnyeo, seekor beruang ingkang kaewah dados manungsa.[1] Dangun mimpin Gojoseon langkung saking 1000 taun.[1]

Bukti arkéologi[besut | besut sumber]

Para arkeolog nemuaken sejumlah ageng artefak lan situs panggènan urip suku Yemaek,ingkang dipuntepang dados suku kino ingkang muncul ing masa Gojoseon.[1] Suku punika dipunmangertoai ngusahaken pertanian ing taun 4000 SM.[1] Salah satunggaling temuan ingkang misuwur inggih punika palawija setengah terbakar ingkang dipuntemuaken ing Pyeongyang, ing punika kutha krajan kaungkasan karajan Gojoseon.[1] Pangrembagan pertanian lan permukiman ing Ujung Koréa lan Manchuria njalari penyatuan kelompok suku-suku lan pendirian nagara-nagara kino.[1] Hal punika kalampah seiring kaliyan pengenalan teknik ndamel peralatan perunggu antawis taun 2000 SM-1500 SM.[1] Legenda ngenai pendirian Gojoseon saged dipuninterpretasiaken ngelapmahi prosès sajarah mau.[1] Catatan sajarah Cina kino mbuktiaken manawi kawontenanipun Gojoseon cekap dipunmangertosi ing Cina.[1] Ing abad ke-7 SM, Gojoseon sampun mlampah gayutan dagang kaliyan kathah nagara ing Cina.[1] Gojoseon wiwit ngerembag ing periode antawis abad kaping 5 SM-3 SM dados karajan ingkang kiat lan sampun gayut kaliyan kelompok suku Yemaek.[1]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l Yukhoon, Kim (2007). Korean History for International Citizens. Northeast Asian History Foundation, Seoul, Republic of Koréa. kk. 8–11. ISBN 978-89-91448-90-2.