Gojoseon

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gojoseon
고조선 (古朝鮮)
?–108 SM
Gojoseon pada masa keruntuhannya di tahun 108 SM
Kutha krajan Wanggeom-seong
Basa Proto-Korean
Agama Korean shamanism
Pamaréntahan MonarkiG
Raja
 •   ? - ? Dangun
 •  194 SM - ? Wi Man
 •  ? - 108 SM King Ugeo
Jaman sujarah Kuno, legenda
 •  Pendirian legendari  ?
 •  Kejatuhan Wanggeom-seong 108 SM
Sawisé
Kerajaan Buyeo
Samhan
Warning: Value specified for "continent" does not comply
Gojoseon
Hangul 고조선
Hanja 古朝鮮
Alih aksara
Anyar
Go-Joseon
McCune-
Reischauer
Ko-Josŏn

Cithakan:Sejarah Korea Gojoseon utawi Joseon Kuno (? - 108 SM) inggih punika kerajaan Korea ingkang kawiwitan.[1]

Dangun[besut | besut sumber]

Miturut Samguk Yusa, Dangun, sang pendiri nagara Joseon Kuno, lahir saking pasangan Hwanung, putra dewa langit lan Ungnyeo, seekor beruang ingkang kaewah dados manungsa.[1] Dangun mimpin Gojoseon langkung saking 1000 taun.[1]

Bukti arkéologi[besut | besut sumber]

Para arkeolog nemuaken sejumlah ageng artefak lan situs panggenan urip suku Yemaek,ingkang dipuntepang dados suku kino ingkang muncul ing masa Gojoseon.[1] Suku punika dipunmangertoai ngusahaken pertanian ing taun 4000 SM.[1] Salah satunggaling temuan ingkang misuhur inggih punika palawija setengah terbakar ingkang dipuntemuaken ing Pyeongyang, ing punika kutha krajan kaungkasan kerajaan Gojoseon.[1] Pangrembagan pertanian lan permukiman ing Ujung Korea lan Manchuria nyebabaken penyatuan kelompok suku-suku lan pendirian nagara-nagara kino.[1] Hal punika kalampah seiring kaliyan pengenalan teknik ndamel peralatan perunggu antawis taun 2000 SM-1500 SM.[1] Legenda ngenai pendirian Gojoseon saged dipuninterpretasiaken ngelapmahi proses sejarah kasebut.[1] Catatan sejarah Cina kino mbuktiaken menawi kawontenanipun Gojoseon cekap dipunmangertosi ing Cina.[1] Ing abad ke-7 SM, Gojoseon sampun mlampah hubungan dagang kaliyan katah nagara ing Cina.[1] Gojoseon wiwit ngerembag ing periode antawis abad ke-5 SM-3 SM dados kerajaan ingkang kiat lan sampun gayut kaliyan kelompok suku Yemaek.[1]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l (en)Yukhoon, Kim (2007). Korean History for International Citizens. Northeast Asian History Foundation, Seoul, Republic of Korea. kk. 8–11. ISBN 978-89-91448-90-2. 
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gojoseon&oldid=1048678"