Galantine

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Galantine nganggo sayuran

Ing masakan Prancis, galantine ( Prancis: [galɑ̃tin] ) yaiku panganan saka daging de-boned diiseni, paling umum unggas utawa iwak, sing poached lan dadi kadhemen, ditutupi karo aspic . Galantine asring diisi karo forcemeat, lan ditekan dadi bentuke silinder . Amarga unggas deboning dianggep angel lan akeh wektu, iki minangka sajian sing cukup rumit, sing asring dihias kanthi mewah, mula jenenge, nggawe presentasi ing meja sing galak, utawa penting lan canggih. Ing pungkasan abad kesembilan belas, asal usul teknik kasebut wis diwenehake karo koki marquis de Brancas . [1]

Ing Abad Pertengahan, istilah galauntine utawa galantyne, bisa uga kanthi konotasi galaksi sing padha, [2] malah nyebutake sawetara saos sing digawe saka oyot lengkuas bubuk, biasane digawe saka roti kanggo bahan liyane, kayata kayu manis bubuk, disaring lan dibumboni uyah lan mrico . Piring kasebut kadang digodhog utawa direndhem sadurunge utawa sawise disaring, lan kadhang kala isih ora dimasak, [3] gumantung saka resep. Saos iki digunakake nganggo iwak lan welut, [4] [5] [6] lan uga angsa lan wisa

. [7]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. As in A. Kettner (pseudonym of Eneas Sweetland Dallas), Kettner's Book of the Table: A Manual of Cookery, 1877. Louis, marquis de Brancas, prince de Nisaro (1672–1750), had been governor of Provence and French ambassador to Spain; at the end of the Ancien Régime his son held the sinecure of governor of Nantes (État militaire de France pour l'année 1789).
  2. Galantyne was a suitable name for a spirited horse mentioned in Sir William St Loe's accounts 1559–60 (Mary S. Lovell, Bess of Hardwick, Empire Builder 2005:144, note 3).
  3. Austin, Thomas Austin, Two fifteenth-century cookery-books. London: Oxford University Press, 1964. Pp. 77–78, HARLEIAN MS. 4016, ca. 1450CE
  4. Thomas Austin, ed. (1964) [1450]. Two fifteenth-century cookery-books (ing basa Middle English). OCLC 40718335. Dibukak ing 2007-09-25.CS1 dandani: Basa ora kaweruhan (link)
  5. Easy Medieval Sauces
  6. A Newe Boke of Olde Cokery
  7. Ivan Day. "Venison in Collops". Historic Food. Dibukak ing 2009-02-22.