Gabriel Prosser

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados

Gabriel Prosser (Henrico County, 1776 - Richmond, 1800) punika satunggiling budhak Afrika-Amérika ingkang nalika taun 1800 mimpin 1100 budhak kanggé mbrontak.

Kacandhet jawah, pambrontakan kasebat boten kaleksanan amargi bendaranipun sampun dipunkawruhi badhé wontenipun pambrontakan budhak.

Biografi[sunting | besut sumber]

Miyos minangka budhak Thomas Prosser, Gabriel kagungan 2 sedhèrèk: Solomon lan Martin. Kados déné kathah budhak sanèsipun, bapanipun Gabriel punika pandhé wesi, mekaten ugi Gabriel lan Solomon dipunlatih.

Pambrontakan Gabriel[sunting | besut sumber]

Gabriel ngrancang pambrontakan salaminipun mangsa semi lan panas. Nalika tanggal 30 Agustus 1800, panjenenganipun ngajeng-ajeng mimpin budhak dhumateng Richmond, nanging jawah ageng damel rencana puniku kacandhet. Ingkang kagungan budhak sampun cubriya wontenipun rencana pambrontakan. Gabriel nyobi mlajar dhumateng Norfolk nanging konangan lan dipun khianati déning budhak sanès ingkang ngajeng-ajeng bebungah, lan budhak kasebat boten nampi penuh bebungahipun. Gabriel dipunwangsulaken dhumateng Richmond kanggé dipun interogasi, nanging panjenenganipun boten purun ngakeni. Gabriel, kalih sedhèrèk lan 24 pangikutipun dipun ukum gantung.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gabriel_Prosser&oldid=985524"