Formalisme (seni)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Formalisme katon ing karya-karya seniman Constantin Brâncuşi.

Formalisme ya iku dhoktrin utawa praktik kasregepan kang seksama marang wujud kang duwé corak utawa bentuk-bentuk eksternal liyané.[1] Corak-corak elemen formal ya iku garis, bentuk, warna lan liya-liyané, kang bisa dikombinasekake kanggo mroduksi sekabehane gaya lan efek.[1]

Formalisme urip saka estetika "seni kanggo kepentingan seni" (Art for Art’s Sake) ing abad kaping 19, aktivitas arstistik minangka pungkasan ing awake dhéwé.[1] Para pengikut saka formalisme murni deleng yèn karya seni kanthi bébas adhedhasar konteks, fungsi lan isiné.[1] Wong-wong mau padha ngrespon elemen formal lan efek estetikane.[1]

Bird in Space[besut | besut sumber]

Bird in Space (1928) minangka karya saka seniman Constantin Brancusi.[1][2] Akeh-akèhé saka efek asil karyane mau tergantung marang vertikalitase.[1] Nanging karya seni mau uga duwé garis kang melengkung, proporsi kang alus, lan lumah perunggune mancarake pantulan.[1] Wernane kang wernane emas ngelingake wong ngenani srengéngé lan nguwatake hubungane karo manuk lan langit.[1]

Fur-Covered Cup, Saucer and Spoon[besut | besut sumber]

Fur-Covered Cup, Saucer and Spoon (Le Dejeuner en Fourrur) ya iku karya seni saka Meret Oppenheim asal Swiss kang dikreasekake ing taun 1936.[1] Wujud cangkir ngelingake wong mikir ngenani carane ngombe kanthi nyenggolake lambe karo barang mau, nanging amarga teksture kang ana wulune pungkasane ora bisa ditindakake.[1]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k Adams, Laurie Schneider (2001). A History of Western Art. McGraw-Hill. kk. 9,554. ISBN 0-07-231717-5. 
  2. ^ Bird in space, metmuseum. Diundhuh tanggal 19 Mèi 2010.