Fallujah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Fallujah, Irak
الفلوجة
Kutha
Fallujah.JPEG
Fallujah, Irak kapernah ing Iraq
Fallujah, Irak
Fallujah, Irak
Pernahé ing Irak
Koordhinat: 33°21′13″N 43°46′46″E / 33.35361°N 43.77944°E / 33.35361; 43.77944
NagaraIrak
KagubernuranAl Anbar
DhistrikDhistrik Fallujah
Pamaréntahan
 • Wali kuthaIssa Saer al-Assawi
Élepasi141 ft (43 m)
Cacah warga (2011)[1][2]
 • Gunggung275,128
Zona wektuGMT+3 (UTC+3)
Kodhe pos31002

Fallujah[a] (Arab: الفلوجة‎‎, al-Fallūjah  Iraqi pronunciation: [el.fɐl.ˈluː.dʒɐ]) iku sawijining kutha ing Provinsi Al Anbar, sawijining provinsi ing Irak, kang pernahé udakara 69 kilometers (43 mi) sakulone kutha Baghdad ing Kali Éfrat. Fallujah wis ana awit jaman Babilonia lan minangka papané panggon sekolah wong Yahudi.

Kutha iki ngrembaka saka kutha cilik ing taun 1947 nganti duwé cacah wong 275,128 ing taun2011.[3] Ing Irak, kutha iki dikenal minangka "kutha mesjid" amarga ing kutha iki, uga ing désa-désa sakupengé kutha iki, ana luwih saka 200 mesjid.

In sasi Januari 2014, kutha iki dikuwasani déning Islamic State of Iraq and the Levant (ISIS; uga dikenal minangka ISIL)[4] lan cacah wong utawa populasiné mudhun. Ing tanggal 23 Mèi 2016, wadyabala Irak wènèh wara-wara yèn wadyabala Irak arep ngupadi kanggo mbebasaké Fallujah saka ISIS.[5] Ing 26 Juni 2016, kutha kasebut wis dibébasaké déning wadyabala Irak saka kuwasané ISIS sacara resmi.[6]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. World Gazetteer, diarsip saka sing asli ing 23 Mèi 2012, dibukak ing 21 Januari 2009
  2. http://postimg.org/image/euj0qcxd/website
  3. Fallujah Once Again Beset by Violence, McClatchy Washington Bureau, 26 Novèmber 2006, diarsip saka asliné ing 10 Sèptèmber 2009, dibukak ing 10 Sèptèmber 2009
  4. "Iraq government loses control of Fallujah: PM Maliki vows "terrorists" will be eliminated after Islamic State of Iraq and Levant takes over town in Anbar province". Al Jazeera. 4 Januari 2014. Diarsip saka asliné ing 17 Novèmber 2015.
  5. Hassan, Falih; Arango, Tim (23 Mèi 2016). "Iraqi Forces Try to Retake Falluja From ISIS". The New York Times. Diarsip saka asliné ing 23 Mèi 2016. Dibukak ing 24 Mèi 2016.
  6. "Iraq claims complete control over Fallujah, Islamic State resistance collapse". News.com.au. 26 Juni 2016. Diarsip saka asliné ing 27 Juni 2016. Dibukak ing 27 Juni 2016.


Masalah sitiran: Tenger <ref> ana tumrap golongan aran "lower-alpha", nanging tenger <references group="lower-alpha"/> sing magepokan ora ana, utawa </ref> panutup ora ana