Fallujah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Fallujah, Irak
الفلوجة
Kutha
Fallujah.JPEG
Fallujah, Irak kapernah ing Iraq
Fallujah, Irak
Fallujah, Irak
Pernahé ing Irak
Koordhinat: 33°21′13″N 43°46′46″E / 33.35361°N 43.77944°E / 33.35361; 43.77944
NagaraIrak
KagubernuranAl Anbar
DhistrikDhistrik Fallujah
Pamaréntahan
 • Wali kuthaIssa Saer al-Assawi
Élepasi141 ft (43 m)
Cacah warga (2011)[1][2]
 • Gunggung275,128
Zona wektuGMT+3 (UTC+3)
Kodhe pos31002

Fallujah[a] (Arab: الفلوجة‎‎, al-Fallūjah  Iraqi pronunciation: [el.fɐl.ˈluː.dʒɐ]) iku sawijining kutha ing Provinsi Al Anbar, sawijining provinsi ing Irak, kang pernahé udakara 69 kilometers (43 mi) sakulone kutha Baghdad ing Kali Éfrat. Fallujah wis ana awit jaman Babilonia lan minangka papané panggon sekolah wong Yahudi.

Kutha iki ngrembaka saka kutha cilik ing taun 1947 nganti duwé cacah wong 275,128 ing taun2011.[3] Ing Irak, kutha iki dikenal minangka "kutha mesjid" amarga ing kutha iki, uga ing désa-désa sakupengé kutha iki, ana luwih saka 200 mesjid.

In sasi Januari 2014, kutha iki dikuwasani déning Islamic State of Iraq and the Levant (ISIS; uga dikenal minangka ISIL)[4] lan cacah wong utawa populasiné mudhun. Ing tanggal 23 Mèi 2016, wadyabala Irak wènèh wara-wara yèn wadyabala Irak arep ngupadi kanggo mbebasaké Fallujah saka ISIS.[5] Ing 26 Juni 2016, kutha kasebut wis dibébasaké déning wadyabala Irak saka kuwasané ISIS sacara resmi.[6]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. World Gazetteer, archived from the original on 23 May 2012, retrieved 21 January 2009
  2. http://postimg.org/image/euj0qcxd/[pranala mati permanèn]
  3. Fallujah Once Again Beset by Violence, McClatchy Washington Bureau, 26 November 2006, archived from the original on 10 September 2009, retrieved 10 September 2009
  4. "Iraq government loses control of Fallujah: PM Maliki vows "terrorists" will be eliminated after Islamic State of Iraq and Levant takes over town in Anbar province". Al Jazeera. 4 January 2014. Archived from the original on 17 November 2015.
  5. Hassan, Falih; Arango, Tim (23 May 2016). "Iraqi Forces Try to Retake Falluja From ISIS". The New York Times. Archived from the original on 23 May 2016. Retrieved 24 May 2016.
  6. "Iraq claims complete control over Fallujah, Islamic State resistance collapse". News.com.au. 26 June 2016. Archived from the original on 27 June 2016. Retrieved 27 June 2016.


Masalah sitiran: Tenger <ref> ana tumrap golongan aran "lower-alpha", nanging tenger <references group="lower-alpha"/> sing magepokan ora ana, utawa </ref> panutup ora ana