Erekhtheion

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Erechtheum.

Erekhteion ya iku kuil Yunani kuna kang dumunung ing sisih lor Akropolis ing Athena minangka tandingan saka kuil Parthenon.[1] Kuil Erekhteion diyasa ing taun 421 SM-405 SM nangig diremokake déning bangsa Pèrsi.[1] Wong Athena ngumbarake remukan kuil iki kanggo ngelingake masarakat ngenani prastawa perebutan Akropolis.[1] Jeneng kuil iki asalé saka Erektheus, ya iku pemimpin legendaris Athena kang disembah bebarengan karo Athena lan déwa-déwa liyané.[1][2] Kuil iki dikenal minangka péranganing komplek kuil Yunani kuna.[1] Arsitektur ruangan sisih wétan didibangun kanggo Athena Polias utawa Athena minangka pelindung kutha.[1] Ing pérangan arsitèktur sisih kidul ana yasan kang ditopang déning saka kang wujudé karytid (figur wanita) kang gayane klasik.[1] Karytid ngilustrasekake gayutan metafora harmonis antarané ideal lan organik, manungsa lan abstrak kang dadi ciri kas gaya arsitèktur klasik Yunani.[1]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h Adams, Laurie Schneider (2001). A History of Western Art. McGraw-Hill. ISBN 0-07-231717-5. 
  2. The Erechtheum of Acropolis, athensguide. Diundhuh tanggal 26 Mèi 2010.