Elias Howe

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Elias Howe
Elias Howe portrait.jpg
Lair (1819-07-09)Juli 9, 1819
Spencer, Massachusetts
Pati Oktober 3, 1867(1867-10-03) (umur 48)
Brooklyn, New York
Bangsa American
Wiyata apprenticed as mechanic and machinist
Bojo Elizabeth Jennings Ames (m. 1841; d. 1850)
Rose Halladay (d. 1890)
Anak Jane Robinson Howe,
Simon Ames Howe,
Julia Maria Howe
Wong tuwa Elias Howe lan Polly (Bemis) Howe
Karya
Disiplin Enjiniring Mechanical Engineering
Proyèk wigati mesin jait
Kamajuan wigati lockstitch loop method
Bebungah wigati Medhali emas, Paris Exposition of 1867,
Légion d'honneur (Prancis)

Elias Howe ya iku penemu mesin jait.[1] Howe lair ing Spencer, Massachussets, Amerika Serikat, nalika tanggal 9 Juli 1819.[1] Nalika isih cilik, Howe kerep ngrewangi bapake kang nyambut gawé minangka tani.[1] Wiwit cilik, Howe wis duwéni kesenengan ngeneni mesin.[1] Nalika umue ngancik 16 taun, Howe, kang ora tamat anggone sekolah mau, ditampa nyambut gawé ing pabrik mesin kapuk kang ana ing Lowell, Massachussets, minanka ahli mesin magang.[1] Kanggo nambahi pengalamane, dheweke banjur ngalih nyambut gawé ana ing pabrik jam dhindhing ing Boston, lan ngalih manèh ana ing pabrik instrumen ilmiah ing Cambridge.[1] Nalika nyambut gawé ing Cambridge, Howe krungu omongan yen sapa kang gawé mesin jait, dheweke bakal dadi jutawan lan misuwur.[2] Nalika iku, pancen mesin jait durung ana.[2] Kegiyatan jait uga isi nggunanake tangan.[2] Omongan mau bener-bener nyanthol ana ing atine Howe, nganthi pungkasane Howe kepingin banget gawé mesin jait.[2] Taun 1940, Howe kawin lan duwéni anak.[2] Howe kerep lara mula bojone kudhu nyambut gawé kanthi njait sandhangan.[2] Nalika ngerti bojone jait, Home ngamati bojone.[2] Ing kono Howe kepingin gawé msein jait.[2] Kira-kira limang taun candhake, Howe ngupaya kanggo nyiptakake mesin jait.[2] Mesin jait kang wiwitan ora dadi, nanging amarga semangat anggone nyiptakake mesin jait, taun candhake dheweke kasil angone nyiptakake mesin mau.[2] Mesin jait mau dipatenake nalika taun 1846.[2] Durung ana wong kang seneng karo mesin mau amarga masarakat padha nganggep manawa mesin jait ya iku mesin kang angel anggone nggunakake.[2] Bajur, nalika taun 1847, Howe lunga menyang Ingris lan ngedol mesin mau marang William Thomas kanthi rego murah.[2] Willian Thomas njaluk marang Howe supaya nyempurnakake mesine mau.[2] Nanging Willian Thomas malah ndakik marang Howe, nganti pungkasane Howe dadi mlarat.[2] Banjur Howe bali menyang kampunge manèh.[2] Nanging nalika tekan omah, bojone tinggal donya amarga lara nemen.[2] Saliyane iku, uga akeh perusahaan kag niru panemone Howe.[2] Hak patene Howe dadi ilang.[2] Bajur Howe nuntut hake manyang pengadilan.[2] Anggone nuntut kira-kira 13 taun suwene.[2] Pungkasae Howe kasil anggone ngrebut patene mau.[2] Banjur Howe dadi jutawan lan kasil mbagun pabrik mesin jait kanthi aran Howe Machine Company.[2]

Cathetan suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 87]
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 88]
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Elias_Howe&oldid=1013747"