E=mc²

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Rumus Einstein th 1905 dipajang dhuwuré nganti 3m ning Berlin

E = mc2 ning ilmu fisika yakuwi rumus kang sering metu lan penting banget nalika njlentrehaké persamaan nilai watarané energi (E) lan massa (m), kang dipadhakaké sacara langsung nganggo etungan konstanta kuadrat laju cahaya dalam vakum ( c 2 )

 E = mc^2 \!,

Yakuwi:

Faktor c 2 bernilai 89.88 PJ/kg = 21.48 Mt TNT per kg = 149.3 pJ/u = 931.5 MeV/u.

Menawa energi kang dimaksud ning persamaan ning dhuwur yakuwi energi diam, mula massa kang keitung yakuwi massa diam utawa massa invarian.

Sajarah lan konsekuensiné[sunting | sunting sumber]

Albert Einstein nyimpulaké formula iki didasaraké saka pangamatanné ning taun 1905 ngamati obyek kang obah lan nglaju nyedhaki laju cahaya. Kesimpulan kang kondhang diolihaké saka pangamatan iki, menawa massa barang asliné kuwi ukuran saka kandungan energi barang kuwi dhewe. Sawaliké, pepadhanan kang dimaksud ngisyarataké menawa kabeh energi kang ana neng sistem tertutup mengaruhi massa diam saka sistem.

\mathrm{Energi} = \mathrm{Massa}\,\times\,(\mathrm{laju\ cahaya\ dalam\ vakum})^2

Miturut pepadhanan iki, gunggungé maksimum energi kang "bakal ditemukaké" saka obyek kanggo nglakoni kerja aktif yakuwi massa obyek dikali kuadrat saka laju cahaya.

Rumus iki uga digunakaké kanggo ngukur gedhené energi kang dikasilaké ning reaksi nuklir. Perubahan massa isotop sadhurungé lan sawisé reaksi nuklir diitung. Gunggungé massa kang ilang sawisé reaksi nuklir (Δm) dipingaké karo kuadrat kecepatan cahaya, kasilé padha karo energi kang diuculaké nalika reaksi nuklir kasebut.

n^1_0 + X_N^A \rightarrow Y_N^B + Energi(\Delta m) \!

Delengen Uga[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

  • Bodanis, David (2001). E=mc²: A Biography of the World's Most Famous Equation. Berkley Trade. ISBN 0-425-18164-2.
  • Tipler, Paul; Llewellyn, Ralph (2002). Modern Physics (4th ed.). W. H. Freeman. ISBN 0-7167-4345-0.

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab E=mc² ing Wikimedia Commons.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=E%3Dmc²&oldid=836251"