E=mc²

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Rumus Einstein th 1905 dipajang dhuwuré nganti 3m ning Berlin

E = mc2 sajroning ngèlmu fisika ya iku rumus kang sering metu lan penting banget nalika njlentrehaké persamaan nilai watarané energi (E) lan massa (m), kang dipadhakaké sacara langsung nganggo etungan konstanta kuadrat laju cahaya dalam vakum ( c 2 )

 E = mc^2 \!,

Yaiku:

Faktor c 2 bernilai 89.88 PJ/kg = 21.48 Mt TNT per kg = 149.3 pJ/u = 931.5 MeV/u.

Menawa energi kang dimaksud ning persamaan ning dhuwur ya iku energi diam, mula massa kang keitung ya iku massa diam utawa massa invarian.

Sajarah lan konsekuensiné[sunting | besut sumber]

Albert Einstein nyimpulaké formula iki didasaraké saka pangamatanné ning taun 1905 ngamati obyek kang obah lan nglaju nyedhaki laju cahaya. Kesimpulan kang kondhang diolihaké saka pangamatan iki, manawa massa barang asliné iku ukuran saka kandungan energi barang iku dhewe. Sawaliké, pepadhanan kang dimaksud ngisyarataké manawa kabeh energi kang ana ing sistem tertutup mengaruhi massa diam saka sistem.

\mathrm{Energi} = \mathrm{Massa}\,\times\,(\mathrm{laju\ cahaya\ dalam\ vakum})^2

Miturut pepadhanan iki, gunggungé maksimum energi kang "bakal ditemukaké" saka obyek kanggo nglakoni kerja aktif ya iku massa obyek dikali kuadrat saka laju cahaya.

Rumus iki uga digunakaké kanggo ngukur gedhené energi kang dikasilaké ning reaksi nuklir. Perubahan massa isotop sadhurungé lan sawisé reaksi nuklir diitung. Gunggungé massa kang ilang sawisé reaksi nuklir (Δm) dipingaké karo kuadrat kecepatan cahaya, kasilé padha karo energi kang diuculaké nalika reaksi nuklir kasebut.

n^1_0 + X_N^A \rightarrow Y_N^B + Energi(\Delta m) \!

Delengen Uga[sunting | besut sumber]

Referensi[sunting | besut sumber]

  • Bodanis, David (2001). E=mc²: A Biography of the World's Most Famous Equation. Berkley Trade. ISBN 0-425-18164-2. 
  • Tipler, Paul; Llewellyn, Ralph (2002). Modern Physics (4th ed.). W. H. Freeman. ISBN 0-7167-4345-0. 

Pranala Njaba[sunting | besut sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab E=mc² ing Wikimedia Commons.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=E%3Dmc²&oldid=1054539"