Dhagelan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
dhagelan ing sawijining kethoprak

Dhagelan iku lawakan.[1]. Dhagelan iku seni péntas rakyat kang sipaté spontan lan ora tau kaiket déning naskah, nanging dhedhasar improvisasi antarané para juru main.[2] Dhagelan padha karo alan-alan utawa lawak ing basa Melayu/Indonésia; utawa bebodoran ing dialèk Jakarta.[2] Lumrahé, dagelan dhedhasar lakon cekak kang dikembangké nalika lakoné lumlaku.[2] Kaluconé diusahakaké liwat isi, solah-bawa, lan cara pitutur.[2] Dagelan asipat guyon utawa komedi lan nisihké efek realistik.[2]

Ana péntas lakon kang suwé, dhagelan digawé kanggo selingan. Umpamané lakoné rong babak, ana gantiné babak iku dhagelan dimainké.

Ana uga péntas kang mirunggan dhagelan. Péntas dhagelan tunggal iki bisa nganti papat tekané limang jam.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. Kamus Besar Bahasa Indonesia bab dagelan
  2. a b c d e Hasan Shadily,dkk. Ensiklopedi Indonésia. Jakarta: Ichtiar Baru - Van Hoeve. k. 735.