Dasanama

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Dasanama iku tegesé manéka warna utawa sesebutan liyané kanggo sawijining paraga utawa manungsa. Biasané dasanama iku kanggo njenengi paraga wayang sing nduwèni jeneng luwih saka siji.

Tembung iki asalé saka basa Sangskreta daśanāma lan sacara harafiah tegesé "sepuluh jeneng". Tembung iki sawijining kompositum ajenis dvigu. Dasanama uga bisa diarani tembung-tembung kang tegesé isih nunggal-misah. Tegesing tembung-tembung mau kèh-sethithiké isih padha,mirip utawa mèmper, sing diarani sinonim. Dadi dasanama iku kena diarani kadidèné kamus sinonim. Saliyané kanggo mbédak-mbédakake pengertèn kanthi premati, anané tembung-tembung mau uga bisa kanggo variasi, supaya tembung-tembung kang digunakaké ora mung kuwi-kuwi baé.[1] Tuladha :

  • Angin = Sindhung, Bayu
  • Alas = Wana
  • Asu = Sona, Srenggala
  • Ibu = Biyung, Biyang, umi
  • Lanang = Priya, Jalu
  • Jeneng = Asma, sambat, Jejuluk
  • Turu = Sare, nendra
  • Kasengsem = Gandrung, Kasmaran, Wulangun
  • Dalan = Ratan, Marga
  • mati = Mampus, Tinggal donya
  • Desa = Dhusun, Dukuh, Dhekah
  • Lintang = Wintang, Sudama, Kartika, Sasa

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Wreksosoehardjo, Soedjarwo. 2009. Pepadhang. Semarang: Lengkongcilik Press.

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Dasanama&oldid=805147"