Croissant

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Croissant
Croissant.jpg
Croissant kang siyap dihidangake
Panggonan asal Austria
Tlatah utawa praja Wina,
Woworan pokok adonan puff pastry
Buku masakan: Croissant  Médhia: Croissant

Croissant utawa roti bulan sabit iku jinis roti kang digawe saka adonan puff pastry.[1] Roti croissant uga sinebut kanthi sesebutan roti Prancis Croissant [waca: krwa’song] pisanan karipta ing taun 1683 ing Wina, Austria kanggo ngrayakake kalahe wadyabala muslim Turki kang ngepung kutha iku.[2] Croissant iku simbol saka gendéra Turki kang wujudé bulan sabit (crescent). Mula nalika dhahar roti iku, kaya-kaya wis dhahar kutha Turki lan kaum Muslim liyané.

Miturut carita, roti iki pisanan diripta déning wong Polen kanggo ngrayakake kamenangane wadyabala Perancis ing taun 732 serbuan wadyabala Muslim kang paling nemtokake ing The Battle of Tours. Nanging wujudé kang arep kaya bulan sabit diripta ing taun 1683.

Nganti tekan seprene, French Croissannt (Roti Prancis) isih manggon ing pangonan kang wigati lan kaurmat ing sakabehing sarapan kang wis sumadya ing sadhuwuring méja makan wong-wong Éropah lan Amérika. Nanging, akèh kang ora ngerti yèn roti kang didhahar iku ana gegayutane karo pertempuran sengit punjul 1200 taun kapungkur.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ Croissant SMF: Croissant Oleh Sufi S Yahyono
  2. ^ forum.vivanews.com Sajarah Gelap Roti Croissant