Cithakan:Gapura:Islam/Artikel Pilihan/4 2008

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Zakat kuwi kayadéné (pajek kang dianut jroning agama Islam) lan dadi rukun katelu saka rukun Islam. Sacara harfiah Zakat maknané "tuwuh", "ngrembaka", "nyucèkaké" utawa "ngresiki". Déné sacara terminologi syari'ah, zakat maknané mènèhi sebagéyan raja kaya kanthi cacah lan pétungan tartamtu kanggo wong-wong lan miturut tatacara tartamtu.

Hukum Zakat[besut sumber]

Zakat minangka salah siji rukun Islam, lan dadi salah siji unsur pokok kanggo tegaking syariat Islam. Mula, hukum zakat iku wajib (fardhu) kanggo saben wong muslim kang wis nyukupi syarat-syarat tartamtu. Zakat klebu kategori ibadah (kaya shalat, kaji, lan pasa) kang wis ditata sacara rinci lan patèn jroning Al-Qur'an lan As Sunnah, sekaligus minangka amal sosial kamasyarakatan lan kamanungsan kang bisa tuwuh ngrembaka miturut tuwuhing manungsa.

Werna-werna Zakat[besut sumber]

Zakat kapérang dadi rong jinis yakuwi

  • Zakat Fitrah, zakat kang wajib ditokaké wong Muslim ngadhepi tekaning Idul Fitri ing sasi Ramadhan. Gedhéné Zakat iki watara 2,5 kilogram panganan pokok kang ana ing panggonan kuwi.
  • Zakat Maal (Zakat Rajakaya), klebu kasil dagangan, tetanèn, tambang, kasil segara, kasil miara kéwan, harta temon, emas lan perak sarta kasil kerja (profesi). Saben jinis nduwé pétungané dhéwé-dhéwé.

( Tutugé ... )