Chunhyangjeon

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Samak novel Chunhyangjeon kang diterbitake ing wiwitan abad kaping 20.

Chunhyangjeon utawa Kisah Chunhyang (춘향전;春香傳) ya iku sawijining novel klasik ngenani romansa katresnan sepasang nom-noman ing Korea ing mangsa Dinasti Joseon (1392-1910).[1][2]

Sejarah[besut | besut sumber]

Chunhyangjeon ditulis ing periode pungkasan Dinasti Joseon (abad kaping 17 nganti kaping 18).[1] Cerita novel iki adhedhasar narasi pansori (opera tradisional) lan ora dingerteni penulise .[1] Amarga narasi pansori diwarisake sacara oral (dari mulut ke mulut) mula angel kanggo ngerteni mula bukane.[1] Kisah Chunhyang ing versi pansori diarani Chunhyang-ga (Nyanyian Chunhyang).[2] Crita Chunhyang ditulis ing periode pungkasan Dinasti Joseon ya iku nalika sistem kelas sosial wis mulai owah.[1] Crita iki ngrefleksekake katresna sawijining gisaeng (penghibur) saka kelas ngisor lan anak bangsawan saengga disenenengi rakyat kang ngimpekake kebebasan lan pangarep-arep mangsa candhake.[1] Versi Chunhyangjeon ngancik 120 carita kang béda-béda amarga caritane terus owah lan manut karo periode tertemtu.[1]

Crita[besut | besut sumber]

Novel Chunhyangjeon nyitakake ngenani sepasang nom-noman, ya iku Chunhyang lan Lee Mong-ryeong.[1] Chunhyang ya iku sawijining gisaeng saka kalangan rakyat biyasa kang njalin hubungan katresnan karo Mong-ryeong, kang minangka sawijing putra gubernur kutha Namwon, provinsi Jeolla Utara.[1]

Hubungan kekarone ora direstoni déning wong tuwa kekarone saengga pungkasane won sakloron mau kawin sacara meneng-menengan.[1] Nanging Mong-ryeong kepeksa kudu lunga ing kutha krajan, Hanyang nalika mangsa jabatan bapake kang arep rampung.[1] Mong-ryeong janji yèn dheweke bakal cepet-cepet bali nemoni Chunhyang sawise bali melu ujian sipil kenagaraan ing Hanyang.[1]

Ing wektu kang pada, ing Namwon, sawijining gubernur anyar ditunjuk nggenteni bapake Mong-ryeong.[1] Gubernur mau dikenal kanthi aran Byon Hak-do.[3] Chunhyang diundang kanggo ngibur gubernur mau, nanging amarga dheweke wis kawin, mula dheweke nolak panjalukan mau, akibate Chunhyang dikunjara lan disiksa.[1] Rencanane Chunhyang bakal dieksekusi ing dina ulang tahune gubernur mau.[1]

Pungkasane Lee Mong-ryeong ngerti yèn Chunhyang dikunjara nanging dheweke ora katon sedih.[1] Chunhyang kuwatir banget marang kahanan Mong-ryeong lan kuciwa ora bisa nglakoni apa-apa.[1] Nalika pesta ulang tahun dianakake lan Chunhyang arep dieksekusi.[1] Nanging sadurunge diukum, sawijining agen rahasia nyulik dheweke, ora liya ya iku Lee Mong-ryeong.[1] Mong-ryeong nylametake Chunhyang lan pungkasane wong sakloron urip kanthi bungah.[1][3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t Yoo, Myeong-jong; Lee, Ji-hye (2008). 100 Cultural Symbols of Korea. Seoul: Korea Foundation. pp. 166–167. ISBN 978-89-956091-6-3. 
  2. ^ a b (id)SSukdaemeori (Chunhyangga), kbs. Diundhuh tanggal 14 Mei 2010.
  3. ^ a b Kim Joo-young (1994). "Namwon & Koch'ang: Carrying on the P'ansori Tradition" (PDF). Koreana 8 (3). Retrieved 14 Mei 2010.  Unknown parameter |month= ignored (help); Check date values in: |access-date= (help)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Chunhyangjeon&oldid=1076093"