Christiaan Snouck Hurgronje

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Snouck Hurgronje

Snouk Hurgronje utawa Christiaan Snouck Hurgronje (1857-1936) lair tanggal 8 Fèbruari 1857 ing Tholen, Oosterhout, Walanda. Kaya bapak, embah, lan embah buyuté kang betah dadi pendita Protèstan, Snouck uga wiwit cilik wis diarahaké ing babagan teologi. Tamat sekolah menengah, dhèwké nerusaké menyang Universitas Leiden njupuk mata kuliah Ilmu Teologi lan Sastra Arab, 1875. Limang taun sabanjuré, dhèwèké tamat kanthi predikat cum laude kanthi disertasi Het Mekaansche Feest (Pahargyan ing Mekah). Ora cukup marem marang kaprigelan basa Arabé, Snouck banjur nerusaké sinau menyang Mekah, 1884. Ing Mekah, grapyak lan naluri intelektualéa agawé para ulama ora wegah mbimbing. Lan kanggo milut atiné ulama Mekah, Snouck mlebu agama Islam lan ganti jeneng dadi Abdul Ghaffar.

Nanging,patemon Snouck karo Habib Abdurrachman Az-Zahir (keturunan Arab kang naté dadi wakil pamaréntah Acèh, banjur "dituku" Walanda lan dikirim ana ing Mekah) ngowahi kekarepané. Kanthi pambiyantuZahir lan konsul Walanda ing Jeddah JA Kruyt, dhèwèké wiwit sinau pulitik kolonial lan ngupaya supaya bisa menang yuda ing Acèh. Éman, iguh-pratikelé Zahir ora ditanggepi Gubernur Walanda in Nusantara. Amarga gela, kabèh panalitèn Zahir iku kapasrahaké marang Snouck kang nalika iku, 1886, dadi dosèn ing Leiden.