Cènggèr pitik

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Cènggèr pitik
03092jfCelosia argentea var. cristata Bulacanfvf 02.jpg
Klasifikasi ngèlmiah e
Karajan: Plantae
Klad: Angiosperms
Klad: Eudicots
Ordho: Caryophyllales
Famili: Amaranthaceae
Subfamili: Amaranthoideae
Génus: Celosia
Spésies: C. argentea
Jeneng binomial
Celosia argentea
(L.) Kuntze[1]
Sinonim

Cènggèr pithik (Celosia Cristata) ya iku tuwuhan tamba samangsa saka kulawarga Celisia. Tetuwuhan iki diarani cènggèr pithik amarga wujudé mèmper cènggèr pithik. Wit iki dhuwuré 60-90 cm lan galihé kandhel. Godhongé lansét selang-seling kang dawané 5-12 cm lan ambané 3-6 cm sarta warnané ijo ana slèrèt nila. Kembangé warna abang, kuning, wungu, lan nila. Tuwuhan iki padatan ditandur ing pakarangan minangka pethètan.[3]

Piguna[besut | besut sumber]

Cènggèr pithik werna wungu

Kembang cènggèr pithik duwé kandhutan saponin, flafonoid lan polifenol kang bisa kanggo tamba ambèyen, lan nyuda rabun ing mripat. Carané ya iku ditèmplèkaké ing pérangan awak kang lara.

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. a b Cithakan:IPNI
  2. Cithakan:IPNI
  3. Satya, Bayu (2013). Koleksi Tumbuhan Berkhasiat. Yogyakarta: Rapha Publishing. p. 72. ISBN 978-979-29-3367-3.