Basa Siladang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Basa Siladang atawa basa Kubu ya iku dhialék basa Minangkabo/Melayu kang dituturaken karo wong Siladang ning pérangan lor daérah Penyabungan, kabupatén Mandailing Natal, Sumatra Lor[1].

Bahasa Siladang
Bahasa Lubu
AsalIndonésia Indonesia
LaladanKabupatèn Mandailing Natal
ÈtnisSiladang
Panyatur asli
20000 jiwa (Medan Bisnis Daily) (2011)
Kodhe basa
ISO 639-3lcf

Basa Siladang ana ning rong désa ya iku Aik Banir lan Sipapaga[2]. Daérah wong Siladang dikiteri ning basa Batak Mandailing. Amarga iku basa Siladang akèh kadayan karo basa Batak Angkola-Mandailing, mligi ning tembung-tembungé. Cacah wong kang nganggo basa iki ya iku 2.000 wong ning taun 2009. Sekien basa Siladang masih kanggo basa sadina-dina.

Miturut sumber Welanda Adatrechtbundels Serie A No. 25 (Maret 1916-1 Mèi 1919), masarakat Siladang diarani wong Kubu lan Ulu[1]. Déwéke asalé kang Minangkabau amarga akèh perang. Ning laporan iku, wong Kubu lan Ulu masi nganut sisa agama animisme Hindu. Déwéké mlayu ning tengah alas lan dadi keisolasi. Lumrahé wong Kubu-Ulu nganggo klambi kang kulit kayu lan paésan kanggo nutupi ngisor awaké. Pegawéane iku ngeladang lan ngeburu[1].

Conto ukara:[besut | besut sumber]

  • Jawa: Mimi lunga ning peken

Siladang: Amai malongkoh ka poken[1]

  • Jawa: Bocah iku nangis amarga mboké lunga

Siladang: SibudOk i manangeh haranE amainE mOlOngkOh[2]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b c d Syarfina, Tengku; Sinar, Tengku Silvana. "PROSODI BAHASA SILADANG SUMATERA UTARA" (PDF). Prosodi Bahasa Siladang. 
  2. a b Butar-butara, Maruli; Bakar, Abu; Damanik, Urich H, (1984). Morfologi dan Sintaksis Bahasa Siladang. Jakarta: Pusat Pembinaan dan Pengembangan Bahasa Departemen Pendidikan dan Kebudayaan. k. 1.