Basa Malayu Ketapang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Basa Melayu Dhialèk Ketapang
Bahase Melayu
Asal Indonésia
Laladan Kabupatèn Ketapang, lan sekitaré
Kalimantan Kulon
Ètnis Melayu Ketapang
Kodhe basa
ISO 639-3

Basa Malayu Ketapang atawa sing kulinané dijuluki basa Malayu Kayong/Kayung ya iku dhialék basa Malayu sing dituturaké déning wong Malayu ing Kabupatén Ketapang, Provinsi Kalimantan Kulon[1]. Ing Kabupatén Ketapang basa iki ana ing wewengkon Kacamatan Matan Hilir Lor lan Matan Hilir Kidul. Ing Ketapang, liyané Malayu Ketapang uga ana basa Dayak, Madura, Jawa, lan basa Malayu liyané, kayadéné basa Malayu Pontianak lan Sambas[2]. Miturut informan, ing taun 1998 panyatur asli basa Malayu Ketapang diangkah ana 50.000 wong. Basa iki lumrahé duwé fungsi minangka basa pasrawungan waé lan ing kulawarga lan masarakat Ing sekolah-sekolah, basa Malayu Ketapang dienggo ing situasi ora resmi. Wong Malayu Ketapang ndadèkaké basa iki minangka lambang idhèntitas daèrah Ketapang lan isih duwé pusisi sing dhuwur minangka basa daérah[1]. Basa iki titikané ing akhiran tembung vokal /a/ dadi /e/ pepet.

Conto basa[besut | besut sumber]

Kakak mbeli baju di pasar, “Kangmas tuku klambi ing pasar”.

Kətikə' sayə minom. Umak taɳah masak,”Nalika aku ngombé. Mbok lagi masak”[1].

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b c Sulissiawan, Ahadi, dkk (1998). STRUKTUR BAHASA MELAYU DIALEK KETAPANG. Jakarta: Pusat Pembinaan dan Pengembangan Bahasa Departemen Pendidikan dan Kebudayaan. 
  2. Martina, Martina; Irmayani, Irmayani (2004). SISTEM SAPAAN BAHASA MELAYU KETAPANG. Jakarta: PUSAT BAHASA DEPARTEMEN PENDIDIKAN NASIONAL.