Basa Malayu Bali

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Basa Malayu Bali
Base Loloan
AsalIndonesia
LaladanKabupatèn Jembrana, Bali
Panyatur asli
25,000 (tanpa surya)
Melayu Kreol
  • Basa Malayu Bali
Kodhe basa
ISO 639-3mhp

Basa Malayu Bali atawa uga disebut Basa Loloan ya iku jinis Basa Malayu krèol kang dituturaké karo suku Malayu ing kecamatan Negara lan Melaya, Kabupatèn Jembrana, Bali[1][2]. Basa Malayu Bali sumebar ing kampung Loloan Barat lan Loloan Timur ing loro kecamatan wau[3]. Suku Malayu kang ana ing Loloan iku asalé saka Malayu saka Pontianak lan Trengganu uga Suku Makassar lan Wong Bugis awit abad 17[3]. Basa iki didayani karo basa Bali ing kosatembung lan ing ater-ateré.

Conto ukara[besut | besut sumber]

  • Diê biasê teduran bawah kolong: Dhèwéké wis kulian turu ing isoré omah
  • Pinjêmi mak pênggali bentar: Silihké ibu pacul sedhèla
  • Bêras mak kau batuan: Beras ibumu akèh watuné
  • Siapê jak dak berani nêkêti pêrkêlaian tu: Sapa waé ora wani nyedhaki tukaran iku[2].

huruf vokal ê ing èjaan Latin basa Melayu Bali diwaca e pepet.

Rèfrènsi[besut | besut sumber]

  1. "Malay, Balinese". Ethnologue (ing basa Inggris). Dibukak ing 2019-12-10.
  2. a b Bagus, I Gusti Ngurah, dkk (1985). Kamus Melayu Bali-Indonesia. Jakarta: Pusat Pembinaan dan Pengembangan Bahasa Departemen Pendidikan dan Kebudayaan. pp. xi.
  3. a b Sumarsono, Drs. (1993). Pemertahanan bahasa Melayu Loloan di Bali. Jakarta: [Pusat Pembinaan dan Pengembangan Bahasa, Departemen Pendidikan dan Kebudayaan]. pp. 43–47. ISBN 979-459-366-4. OCLC 30042909.