Basa Éspéranto

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Basa Esperanto)
Basa Esperanto
Esperanto
Flag of Esperanto.svg
Pangucapan [espeˈranto]
Pangripta L. L. Zamenhof
Surya 1887
Adegan Basa auksiliari internasional
Panyatur Asli: Kurang luwih 1.000 kulawarga lan 2.000 bocah-bocah (2004)[1]
Panganggo L2: kira-kira wiwit gunggung 100.000 (1999)[2] nganti gunggung 10 yuta (1996)[3]
Ancas
Rupa purwa
Proto-Esperanto
  • Basa Esperanto
Dhialèk Ido lan Esperantido liyane
Aksara Latin (Alfabét Esperanto)
Esperanto Braille
Signuno
Sumber Kosakata saka basa Roman lan Jérmanik, tatabasa saka basa Slavik
Status resmi
Diatur déning Akademio de Esperanto
Sandi basa
ISO 639-1 eo
ISO 639-2 epo
ISO 639-3 epo
Linguist list
epo
Glottolog espe1235[4]
Linguasphere 51-AAB-da
Artikel iki ngandhut lambang-lambang fonètis AFI. Tanpa sengkuyungan tèhnis sing trep, Sampéyan namung bakal ndeleng lambang-lambang pitakon, kothak, utawa liyané, dudu pralambang Unicode.

Éspéranto iku basa rékan kang digawé dening L. L. Zamenhof, lan basa rékan paling digunakaké ing donya.[5] Jeneng "Éspéranto" iku jeneng singlon saka L.L. Zamenhof dhéwé nalika dhèwèké nerbitaké bab basané ing 1887.[6] Ancas utamané Zamenhof ya iku nggawé basa nétral sing gampang disinaoni lan digunakaké minangka basa panengah déning wong sing duwé basa ibu sing béda-béda.

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ Corsetti, Renato; Pinto, Maria Antonietta; Tolomeo, Maria (2004). "Regularizing the regular: The phenomenon of overregularization in Esperanto‑speaking children" (PDF). Language Problems and Language Planning (John Benjamins Publishing Company) 28 (3): 261–282. doi:10.1075/lplp.28.3.04cor. ISSN 0272-2690. OCLC 4653164382. Diarsip (PDF) saka asliné ing 2015-07-21. 
  2. ^ Basa Éspéranto ing Ethnologue (ed. ka-18, 2015)
  3. ^ Lindstedt, Jouko. "Re: Kiom?" (posting). DENASK-L@helsinki.fi, 22 April 1996.
  4. ^ Nordhoff, Sebastian; Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, eds. (2013). "Esperanto". Glottolog. Leipzig: Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology. 
  5. ^ Zasky, Jason (2009-07-20), "Discouraging Words", Failure Magazine 
  6. ^ Keith Brown lan Sarah Ogilvie, Concise Encyclopedia of Languages of the World (Elsevier, 2009: ISBN 0-08-087774-5), kc. 375.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa_Éspéranto&oldid=1077694"