Asparagus (tanduran)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

 

Kukus asparagus sing nggodhok ing pot

Asparagus, utawa asparagus kebon, suket manuk sparrow, jeneng ilmiah Asparagus officinalis, minangka spesies tanduran kembang abadi ing genus Asparagus . Tunas sing enom digunakake kanggo sayuran musim semi.

Asparagus putih misuwur banget ing Eropa lan Asia sisih kulon.  Asparagus putih minangka asil saka ngetrapake teknik blancing nalika tunas asparagus saya tuwuh. Kanggo nandur asparagus putih, tunas ditutupi lemah nalika tuwuh, yaiku earthed ; tanpa cahya srengenge, ora bakal fotosintesis diwiwiti, lan tunas tetep putih. Dibandhingake karo asparagus ijo, sing diarani "emas putih" utawa asparagus "gadhing sing bisa dipangan, sacara lokal, uga diarani" sayuran kerajaan ", [1] dipercaya kurang pait lan luwih lembut. Kesegaran penting banget, lan sisih ngisor asparagus putih kudu dikupas sadurunge dimasak utawa dikonsumsi mentah.

Mung menu ing menu, masakan asparagus diiklanake ing njaba restoran, biasane saka pungkasan April nganti Juni. Kanggo gaya Prancis, asparagus asring digodhog utawa dikukus lan disajekake nganggo saus Hollandaise, saus Putih, mentega cair utawa paling anyar nganggo minyak zaitun lan keju Parmesan . [2] Panci asparagus sing sempit lan sempit bisa tunas dikukus kanthi alon-alon, lan pucuke ora ana ing banyu.

Sajrone Spargelsaison Jerman utawa Spargelzeit ("musim asparagus" utawa "wektu asparagus"), musim asparagus sing tradisional rampung tanggal 24 Juni, ing pinggir dalan lan pasar terbuka mbukak udakara setengah saka konsumsi asparagus putih ing negara kasebut. [3]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "Wit goud en koningin der groente: vorstelijke asperges" (ing basa Walanda). Netherlands: Infoyo (web publisher). 20 May 2009. Diarsip saka sing asli ing 19 January 2012. Dibukak ing 26 August 2011.
  2. Jules Gouffé; Etienne Antoine; Eugène Ronjat (5 August 2016). ""Chapitre XVI Légumes 71.Légumes"". Le Livre de cuisine: Comprenant la cuisine de ménage et la grande cuisine, 1893 (ing basa Prancis). ISBN 9782346013760. Dibukak ing 28 April 2020.
  3. Evans, Stephen (21 April 2012). "Asparagus, royalty and the joys of seasonal eating". BBC News. Dibukak ing 22 April 2012.