Ambalat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Ambalat iku blok segara sing jembaré 15.235 kilometer pesagi sing dumunung ing Segara Sulawesi utawa Selat Makassar. Blok segara iki ora kabèh sugih lenga patra.

Wiwitan pasulayan[besut | besut sumber]

Pasulayan diwiwiti sawisé taun 1967 dianakaké patemon teknis hukum segara pisanan antarané Indonésia lan Malaysia. Pungkasané kaloro negara sepakat (kajaba Sipadan lan Ligitan didadèkaké kahanan status quo pirsani: Sengketa Sipadan lan Ligitan) sabanjuré, tanggal 27 Oktober 1969 dianakaké penandha tangonon perjanjèn antara Indonésia lan Malaysia sing diarani Perjanjèn Tapel Wates Kontinental Indonésia - Malaysia,[1] kaloro negara wis ratifikasi tanggal 7 November 1969. Ora suwé, isih ing taun 1969 Malaysia gawé péta anyar sing nglebokaké pulo Sipadan, Ligitan lan Batu Puteh (Pedra blanca) saéngga bab iki mbingungaké Indonésia lan Singapura lan pungkasané Indonésia lan Singapura ora ngakoni péta anyar Malaysia kasebut.

Tanggal 17 Maret 1970 ditandha tangani manèh Pasetujon tapel wates segara Indonésia lan Malaysia [2] ananging, ing taun 1979 pihak Malaysia gawé péta anyar manèh ngenani tapel wates kontinental lan maritim lan nyatakaké yèn negarané minangka negara kapuloan lan sacara sepihak gawé tapel wates maritimé dhéwé kanthi nglebokaké blok maritim Ambalat jroning wewengkoné ya iku kanthi bgajokaké koordinat 4° 10' arah lor ngliwati pulo Sebatik.[3]. Péta iki padha nasibé karo terbitan Malaysia taun 1969 ya iku diprotes lan ora diakoni déning pihak Indonésia.

Deleng uga[besut | besut sumber]

Catatan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ "Continenetal Shelf Boundary: Indonésia-Malaysia" (PDF), International Boundary Study Series a Limit in the Seas 1 (map)
  2. ^ "Indonésia-Malaysia Territorial Sea Boundary" (PDF), International Boundary Study Series a Limit in the Seas 50  (map)
  3. ^ Energy Security and Southeast Asia: The Impact on Maritime Boundary and Territorial Disputes. Harvard Asia Quarterly. Fall 2005.

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Hubungan Indonésia Malaysia

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ambalat&oldid=993625"