Alphege

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Ælfheah
Uskup Agung Canterbury
St. Alphege, Archbishop of Canterbury, is asked for advice.jpg
Satunggiling gambar saking abad kaping 15, nedahaken Alphege nembé dipunsuwuni naséhat.
Provinsi Canterbury
Keuskupan Keuskupan Canterbury
Singgasana Uskup Agung Canterbury
Didhapuk 1006
Term ended 19 April 1012
Sadurungé Ælfric saka Abingdon
Diterusaké Lyfing
Other posts Kepala biara Bath Abbey
Uskup Winchester
Orders
Consecration 19 Oktober 984
Personal details
Jeneng lair Ælfheah
Lair 954
Weston, Somerset, Inggris
Pati 19 April 1012
Greenwich, Kent, Inggris
Buried Katedral Canterbury
Sainthood
Feast day 19 April
Venerated in Gréja Katulik Roma;[1] Anglican Communion;[2] Gréja Ortodoks Wétan
Canonized 1078
Roma
by Paus Gregorius VII
Attributes Uskup Agung nyipeng kapak[3]
Patronage Greenwich; Solihull; korban panyulikan[4]
Shrines Katedral Canterbury

Alphege punika satunggiling santo ingkang dipunlairaken ing Inggris salebetipun kulawarga bangsawan.[5] Alphege dipunangkat dados uskup ing kitha Winchester nalika tanggal 19 Oktober 984.[6] Salaminipun dados uskup, panjenenganipun kagungan tanggel waler dhumateng pendamelan satunggiling orgel ageng ing Katedral ingkang swantunipun saged kapireng dumugi 1 mil tebihipun lan mbetahaken 24 tiyang kanggé mainaken, nglampahaken Panambahan ageng gedhung gréja, sarta mucalaken piwucal Swithun.[5] Nalika taun 994, serbuan bangsa Viking ingkang dipunpimpin déning Olaf Tryggvason nggayuh gencatan senjata ingkang dipunprakarsai déning Alphege.[7] Nalika taun 1006, Alphege dipunangkat dados Uskup Agung ing Canterbury.[6] Salaminipun ing Canterbury, penjenenganipun nepangaken kultus Dunstan lan maringi préntah kanggé panyeratan buku kanthi irah-irahan "The Second Life of Dunstan", satunggiling ayahan ingkang dipunemban déning Adelard antawis taun 1006 dumugi taun 1011.[5] Nalika taun 1011, tiyang-tiyang Danes nyerbu Canterbury lan kasil nyipeng Alphege.[8] Panjenenganipun dipunpejahi nalika taun 1012 ing Greenwich amargi boten purun mbayar tebusan kanggé pambébasanipun.[9] Panjenenganipun dipunsarèkaken ing Katedral St. Petrus.[5] Panjenenganipun dipunlebetaken dhumateng salebetipun dhaptar santo nalika taun 1078 déning Paus Gregorius VII.[10]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng DictSaint
  2. ^ Holford-Strevens, et al. Oxford Book of Days pp. 160–161
  3. ^ "St. Alphege". Catholic Online.  Dipunaksès 18 Februari 2009
  4. ^ "Saint Alphege of Winchester". Saints. SPQN.  Dipunaksès 18 Februari 2009
  5. ^ a b c d William Leeson Dickinson.2008.The lives of the saints, or, Notes ecclesiological and historical on the holy days of the English Church.Princeton:Church Printing Co.
  6. ^ a b E.B. Fryde, D.E. Greenway, S. Porter, I. Roy.1996.Handbook of British Chronology (Third revised ed).CUK: Cambridge University Press.
  7. ^ Henrietta Leyser.2004.Oxford Dictionary of National Biography (October 2006 ed.). Oxford University Press.
  8. ^ Ann Williams.2003.Aethelred the Unready: The Ill-Counselled King.London: Hambledon & London.
  9. ^ Geoffrey Hindley.2006. A Brief History of the Anglo-Saxons: The Beginnings of the English Nation.New York: Carroll & Graf.
  10. ^ John P. Delaney.1980. Dictionary of Saints (Second ed.).Garden City, NY: Doubleday.