Dunstan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Dunstan
Biskop Agung Canterbury
Saint Dunstan.jpg
Provinsi Canterbury
Keuskupan Keuskupan Canterbury
Singgasana Biskop Agung Canterbury
Installed boten dipunkawruhi
Term ended 988
Sadurungé Byrhthelm
Diterusaké Æthelgar
Orders
Consecration 959
Personal details
Jeneng lair Dunstan
Lair taun 909 utawi sakedhik langkung awal
Baltonsborough
Pati 19 Mèi 988, yuswa watawis 79 taun
Canterbury
Buried Katedral Canterbury
Sainthood
Feast day 19 Mèi
Venerated in Gréja Ortodoks Wétan, Gréja Katulik Roma, Komuni Anglikan
Attributes priyantun nyipeng sapasang panjepit tukang wesi, kanthi peksi dara mlayang caket panjenenganipun, kanthi wadyabala malaékat ing sangajengipun
Patronage pandhé wesi; Charlottetown, Kanada; tukang emas; tukang kunci; musisi; pandhé pérak
Shrines Katedral Canterbury (nanging ugi dipunklaim déning Glastonbury Abbey), kekalihipun risak

Santo Dunstan (909-988) punika satunggiling rahib Benediktin lan ugi satunggiling pambaharu kagesangan gréjawi ing Inggris.[1][2] Panjenenganipun miyos ing Baltonsborough, caket Glastonbury, ing satunggiling kulawarga bangsawan.[2] Dunstan nempuh pendhidhikan ing Glastonbury lajeng nyambut damel ing pamaréntahan Raja Athelstan.[2] Nalika taun 935, panjenenganipun dipunpecat saking pedamelanipun déning raja.[2] Sasampunipun puniku, panjenenganipun mlebet biara lan dipuntahbisaken dados imam.[2] Salajengipun Dunstan kundur malih dhumateng Glastonbury kanggé nglampahi gesang minangka pamertapa lan ugi latihan kagunan lukis, nyulam, lan patukangan.[2] Nalika taun 939, Edmund dados raja lan nimbali Dunstan malih dhumateng pedamelanipun ing pamaréntahan.[1][2] Sasampunipun puniku, Dunstan dipunangkat dados kepala biara Glastonbury lan ing wekdal-wekdal salajengipun panjenenganipun nlampahaken pambaruan kanggé biara lan gréja ing Inggris miturut peraturan Santo Benediktus.[1][2] Pambaruan ingkang dipunlampahaken Dunstan dipunmilai wiwit taun 940 dumugi 1539.[2]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c A. Heuken. 1985. Ensiklopedi Orang Kudus. Jakarta: Yayasan Cipta Loka Caraka. Hal. 98.
  2. ^ a b c d e f g h i David Farmer. 1997. The Oxford Dictionary of Saints . New York: Oxford University Press. P. 142.