Alam Ara

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Alam Ara
Alam Ara poster, 1931.jpg
Poster film Alam Ara, 1931.
DisutradaraniArdeshir Irani
DiprodhuseriImperial Movietone
Ditulis déningJoseph David
Urdu: Munshi Zaheer
DibintangiMaster Vithal
Zubeida
Jilloo, Sushila, Prithviraj Kapoor
DimusikiFerozshah M. Mistri
B. Irani
SinématografiWilford Deming
Adi M. Irani
Dibesut déningEzra Mir
Tanggal metu
14 Maret 1931
Suwéné
124 menit
NagaraIndhi India
BasaUrdu

Alam Ara (Basa Urdu: عالم آراء; Sinar Dunia) yaiku filem sandhiwara saka India sing digawé taun 1931. Filem iki disutradharani déning Ardeshir Irani. Skenario ditulis déning Joseph David, lan ing basa Urdu katulis déning Munshi Zaheer. Sing mroduseri filem iki Imperial Moviestone. Rikala semana, sing nggarap musik yaiku Ferozshah M. Mistri lan B. Irani. Alam Ara iki filem Bollywood kaping pisan sing nggunakké suara. Juru paraga sing nyengkuyung antarané Master Vithal, Jillo, Pritviraj Kapoor, Elizer, lan Zubeida. Kepara, lumantar filem iki Zubeida mbésuké dadi juru paraga filem suara kapisan ing India.[1]

Kaya adaté filem India liyané, filem iki ora luput nglebokké lagu. Ana pitung lagu sing bisa kapireng antarané De de khuda ke naam pe pyaare, taaqat ho gar dene ki, kuch chaahe agar to maang le mujhse himmat ho gar lene, Badla Dilbayega Ya Rabb tu Sitamgaron,[2] Rutha Hai Asman gum ho gaya mahatab, Teri Katili nigahon ne mara, De dil ko aaram aye saki gulfam, Bhar bhar ke jam pila ja sagar ke chalane bala, lan Daras bina mare hai tarse naina pyare.

Filem iki kalebu filem sing ilang amarga nganti tumeka saiki ora ana sing ngerti sajarah lan sisa-sisané.

Paraga[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. First Talkie Actress - Rani Zubieda www.downmelodylane.com.
  2. Alam Ara Film History.

Pranala njaba[besut | besut sumber]