Acer pseudoplatanus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Sapindaceae
Acer pseudoplatanus
Dornbirn-Ammenegg-Acer pseudoplatanus-18ESD.jpg
'Acer pseudoplatanus nalika kilangan godhong
Klasifikasi ngèlmiah e
Génus: Acer
Sèksi: Acer sect. Acer
Sèri: Acer ser. Acer
Spésies: A. pseudoplatanus
Jeneng binomial
Acer pseudoplatanus
L. (1753)
Acer pseudoplatanus range.svg
Distribution map
Sinonim[1]

Acer pseudoplatanus, dikenal minangka sycamore ing Inggris lan maple sycamore ing Amerika Sarékat, minangka spesies tanduran kembang ing kulawarga sabun lan lychee Sapindaceae. Wit-witan kang gedhé banget lan godhongé amba tanpa endék, cahya angin lan pesisir. Asal saka Èropa Tengah lan Asia Kulon, saka Prancis ing sisih wétan nganti Ukraina, Turki sisih lor lan Kaukasus lan sisih kidul ing gunung-gunung ing sisih lor Spanyol lan Italia.[2]

Dhèskripsi[besut | besut sumber]

Gambaran saka ranting, tunas, godhong, kembang lan woh-wohan
Acer pseudoplatanus bisa mbentuk makutha kang amba
Acer pseudoplatanus ing awal Oktober ing Austria

Syacamoré ya iku wit kang thukul ing musim gugur duwé godhong lan dhuwuré 20–35 m (66-115 kaki) kanthi diwasa. Wit-witan kang enom alus lan klawu nanging dadi kasar, pucet, kanthi sisik-sisik amarga mundhak umur.[3] pucuk sycamore ing musim dingin kanthi pucuk terminal ijo lan tunas lateral ijo. Tunas diprodhuksi kanthi pasangan, ovoid (kira-kira bentuk bujur) lan nuding, kanthi sisik putik (godhong kang diowahi nyakup lan nglindhungi pucuk) ijo, èdhisi ing soklat peteng, 0.5–1 cm ( 0,2-0.4 inch). Nalika godhong diwutahake, ditandhani tandha-tandha bentuk tapas kuda disebut parut godhong ing batang. Godhonge beda-beda, gedhe nganti 10 nganti 25 cm (4 nganti 10 ing) dawa lan jembar, jambul kanthi 5 lobus nuding sing didadekake siji utawa serrated. ing sisih ngisor. Dhèwéké ijo peteng kanthi warna kanthi sisih ngisor. Sawetara kultivar duwé godhong wungu-ungu utawa kuning. Bentuk godhong utawa petiole dawané 5 nganti 15 cm (2 nganti 6 in), asring abang tinged[4] tanpa stipul utawa struktur godhong ing dhasar.

Èkologi[besut | besut sumber]

Sycamore minangka komponèn birch (Betula sp.), Beech (Fagus sp.) lan alas (Abies sp.) gampang nyerang habitat ing perkebunan alas, lemah kanggo tanduran lan lemah brownfield, jalur sepur lan pinggir dalan, hedgerow, alas lan alam dadi semi alam ing New Zealand. Mapan ana alas ing dhuwur panggonan tussock. Minangka spèsies kang ngenalakè, bisa uga ngrusak alas laurel ing Madeira lan Portugal uga dadi ancaman potènsial kanggo èndemik Madeiran, Dactylorhiza foliosa.[5] Tanduran iki duwè toleran jinis lemah lan PH, kajaba lemah lempung kang sithik konsumsinè. Oyot sycamore kang ana gandhèngané karo asosiasi mycorrhizal kang duwé mumpangat nyedhiyakakè njupuk fosfor saka lemah dibantu jamur Glomus hoi. Mycorrhizas Sycamore saka jinis mycorrhizal arbuscular internal, ing endi jamur tuwuh ing jaringan akar lan bentuk branched, kaya wit kang ana ing njero sel kortéks root.[6]

Taksonomi[besut | besut sumber]

Acer pseudoplatanus luwih dhisik diterangaké dèning naturalis Swèdia Carl Linnaeus ing Spèsies Plantarum ing taun 1753. Jinis spèsies kasebut ing gènus Acer. Akèh jinis lan variet kang wis diusulaké, kalebu jinis alami kaya ta var. makrokarpum Spach, var. mikrokarpum Spach, lan var. tomentosum Tausch, lan bentuk kaya ta f. èritrosit (Carrière) Pax, f. purpureum (Loudon) Rehder, lan f. variegatum (Weston) Rehder. Iki saiki dianggep sinonim saka Acer pseudoplatanus L. Jeneng pseudoplatanus spèsifik nuduhakè kamulyan saka godhong lan kulit kayu sukamik ing wit Platanus, ya iku ater-ater pseudo- (saka Yunani Kuna) tegese "palsu". Nanging, rong genera kasebut ana ing kulawarga kang bèda banget kang ana hubungané. Acer lan Platanus bèda-bèda ing prenahé godhong nempel ing batang (ganti ing Platanus, dipasangaké utawa ngelawan ing Acer) lan ing woh-wohan kasebut, ya iku kluster spherical ing Platanus lan samaras kang dipasangaké (woh winged) ing Acer.[7] Jeneng "sycamore" umumé ditrapaké kanggo spèsies Ficus syicore, sycamore utawa sycomore kaya ta diarani ing Kitab Suci, ya iku asli ing sisih kidul-kulon Asia. Jeneng umum liyané kanggo wit kasebut kalebu wit montor mabur, mapel gedhé, mapel Skotlandia, gunung mapel, mock mapel, utawa mapel Celtic.[2][8][9]

Budidaya[besut | besut sumber]

Wiji-wiji Sycamore bener-bener cepet thukul. Wijiné ing musim semi lagi padha arep thukul saka lemah. Babagan kasebut diwiwiti saka nandur winih, nanging kaya mangkéné iki uga manut anggoné mbudidaya. Kaya ta A. pseudoplatanus 'Brilliantissimum' bisa uga diwiwiti kanthi nyangkok. Manèka warna iki kalebu warna kuning salmon-jambon saka godhong-godhongan enom lan minangka variasi sycamore kang wis èntuk Royal Hortikultur Pangaji Masyarakat Taman Merit. Bentuk langka saka A. pseudoplatanus var. pendulum, didol pisanan dèning nursery ekspres Knight lan Perry ing Chelsea, Inggris sadurungé taun 1850 nalika jeneng kasebut diterbitaké dèning W.H. Baxter ing Tambahan kanggo Loudon's Hortus Brittanicus, nanging ora ana spèsimen spesies kultivar iki kang bisa urip. Sycamore kacathet amarga wit kang bisa tahan saka angin, polusi kutha, semprotan uyah, lan suhu musim panas kang endhèk, dadi wit populèr kang ditandur ing kutha-kutha, ing sadawané dalan kang diobati nganggo uyah ing mangsa, lan ing wilayah pinggiran. Kebon iki diolah lan diwiwiti kanthi alami ing sisih lor pribumi ing Eropa Lor, utamané ing Pulo Inggris lan Skandinavia sisih lor menyang Tromsø, Norwegia (wiji bisa suwéné sisih lor karo Vesterålen); Reykjavík, Islandia; lan Tórshavn ing Kapuloan Faroe. Saiki kedadeyan ing saindenging Kapuloan Inggris, wis dikenalaké ing abad kaping-16.[10] Sycamores nggawé tuwuh anyar saka tunggul utawa oyod yèn dikethok lan mulané bisa dikepit kanggo ngasilaké kutub lan jinis kayu cilik liyané. Tukang bangku kembang kasebut tuwuh kanthi cepet, nganti diamèter 10 kaki (3.0 m) ing 450 taun. Ditandur minangka spèsies mèdium kanggo bonsai gedhé pirang-pirang wilayah ing Èropa lan sawetara spèsimen kang apik bisa ditemokaké .[11]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "Acer pseudoplatanus L.". Royal Botanic Gardens, Kew. Retrieved 19 May 2016 – via The Plant List.
  2. a b Easton, M.G. (1897). "Sycamore". Easton's Bible Dictionary. Thomas Nelson. Retrieved 20 April 2020.
  3. Clapham, A. R. (Arthur Roy), 1905-; Warburg, E. F. (1981). Excursion flora of the British Isles (3d ed ed.). Cambridge [Cambridgeshire]: Cambridge University Press. ISBN 0-521-23290-2. OCLC 6249816.CS1 maint: multiple names: authors list (link) CS1 maint: extra text (link)
  4. Stace, Clive A. (2010). New flora of the British Isles (3rd ed ed.). Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-70772-5. OCLC 647075102.CS1 maint: extra text (link)
  5. Cronk, Q.C.B.; Fuller, J.L. (1995). Plant invaders: the threat to natural ecosystems. London, UK: Chapman & Hall Ltd. pp. 241. ISBN 0412483807.
  6. Milliken, W.; Bridgewater, S. (2004). Flora Celtica. Edinburgh: Birlinn Ltd. ISBN 1841583030.
  7. "Trees of London: Identification of sycamore tree near the Tower of London". www.londontrees.co.uk. Retrieved 2020-03-14.
  8. Bailey, L.H.; Bailey, E.Z. (1976). Hortus third: A concise dictionary of plants cultivated in the United States and Canada. New York: Macmillan. ISBN 0025054708.
  9. Milner, E. (2011). Trees of Britain and Ireland. London: Natural History Museum. ISBN 978-0565092955.
  10. New atlas of the British & Irish flora : an atlas of the vascular plants of Britain, Ireland, the Isle of Man and the Channel Islands, Preston, C. D. (Christopher David), 1955-, Pearman, D., Dines, T. D. (Trevor D.), Botanical Society of the British Isles., Oxford University Press, 2002, ISBN 0-19-851067-5, OCLC 51965187, retrieved 2020-03-14CS1 maint: others (link)
  11. D'Cruz, M. "Ma-Ke Bonsai Care Guide for Acer pseudoplatanus". Ma-Ke Bonsai. Archived from the original on 14 Juli 2011. Check date values in: |archivedate= (help)