Abdullah I saka Yordania

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Abdullah bin Hussein
Raja Yordania
Kingabdullahbinhussein.jpg
Mréntah 1946 - 1951
Dipunterasaken Talal I
Permaisuri
Isteri muda
Musbah binti Nashir
Suzdil Khanum
Nahda binti Uman
Yoga
Putri Haya
Talal
Pangeran Naif
Putri Munirah
Putri Maqbulah
Bapa Syarif Husain
Ibu Abdiyah binti Abdullah
Miyos 1882
Makkah, Kesultanan Usmaniyah
Tilar donya 20 Juli 1951 (usia 69)
Masjidil Aqsa, Yerusalem

Abdullah bin Husain (Mekkah, Februari 1882 - Yerusalem, 20 Juli 1951) yaiku emir Trans-Yordania sing kuwasa antara taun 1923-1946 lan sawisé iku njabat minangka raja Yordania nganti tumekaning séda.

Abdullah bin Husain minangka salah siji panguwasa Arab sing nentang kakuwasan Turki Usmani ing wiwitan taun 1900-an. Ing taun 1921, Abdullah bin Husain diangkat minangka emir Trans-Yordania,[1] sawijining negara bonéka bentukan Britania Raya, sing mainaké peran strategis kanggo kakuwasan Britania ing dhaérah liya kaya Mesir, Irak, lan Palestina.

Salawasé Perang Donya II, Emir Abdullah dadi sekutu pinercaya tumrap Britania, lan uga mbantu mbrangus huru-hara pro-Blok Poros ing Irak.

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

Didhisiki déning:
jabatan anyar
Emir Trans-Yordania sangisoré Mandhat Britania
1923-1946
Diganti déning:
jabatan dibusak
(diganti Raja Trans-Yordania)
Didhisiki déning:
jabatan anyar
Raja Yordania
1946-1951
(nganti taun 1949 kanthi gelar Raja Trans-Yordania)
Diganti déning:
Talal