Wagashi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Fukuoka wagashi

Wagashi (和菓子? roti Jepang) yaiku istilah utawa unen-unen basa Jepang kanggo roti lan permèn tradhisional Jepang. Tembung wagashi dianggo kanggo mbedhakaké roti tradhisional Jepang lan kuwèh lan permèn saka manca nagara (Yōgashi) kang ditepungaké wong Eropa marang wong Jepang wiwit jaman Meiji. Kuwèh saka Tiongkok kang ditepungaké duta kaisar marang Dinasti Tang, kuwèh kang diarani Namban-gashi kang ditepungake misionaris saka Eropa uga kalebu wagashi.

Kuwèh tradhisional Jepang kang kalebu wagashi padatan kuwèh-kuwèh jinis mochi, manjū, dango, lan woh garing. Wagashi padatan disuguhaké nalika upacara ngombé tèh, mula sapérangan akèh wagashi rasané mung siji, yaiku legi. Ing upacara ngombé tèh, wagashi kang disuguhaké pamangku gati kudu entèk sadurunge ngombé tèh kang mbokmenawa rasané pait utawa sepet.

Saliyané dipangan, wagashi uga didadèkaké miangka karya seni kang éndah disawang. Kaéndahan wujud lan werna wagashi kerep luwih digatèkaké tinimbang rasané. Saliyane kuwi, wagashi kudu nggambaraké kaéndahan alam patang mangsa ing Jepang. Ing mangsa panas tuladhané wujud lan kelir wagashi kudu bisa mènèhi rasa adhem kanggo wong kang nyawang.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wagashi&oldid=832212"