Unta Baktria

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Unta Baktria
Status konsèrvasi
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Mamalia
ordo: Artiodactyla
kulawarga: Camelidae
Genus: Camelus
Species: C. bactrianus
Jeneng binomial
Camelus bactrianus
Linnaeus, 1758
Penyebaran Unta Baktria

Unta Baktria (Camelus bactrianus) inggih punika kèwan berkuku belah ingkang aslinipun saking stepa-stepa ing Asia wètan. Unta Baktria nggadahi kalih punuk ing punggungipun, béntèn kaliyan Unta dromedarius, ingkang ugi dipuntépang dadis Unta Arab, ingkang namung berpunuk sétunggal. Ménika sédaya Unta Baktria ingkang dipunperkiraakèn berjumlah 1,4 yuta ekor ing wanci punika diternakkan, ananging ing Oktober 2002 dipunperkirakakèn 950 ekor ajèeg gesang liar ing Tiongkok barat laut lan Mongolia dipunlébétakè ing daftar spesies terancam kritis.[1]

Ciri-ciri fisik dan habitat[sunting | sunting sumber]

Unta Baktria tingginipun langkung saking 2 meter ing punukipun kaliyan berat sawètawis 725 kg. Mènika kagolong herbivora, mangan rumput, daun-daunan, lan sereal, utawi ombenan ngantos 120 liter toya sekaligus. Lambene sangat kuat, memungkinkan menika mangan tetanduran gurun ingkang berduri. Daya adaptasi menika sangat sae kangge nglindungi piyambakipun saking benter padang gurun lan pasir, kaliyan telapak kaki ingkang ombo lan berlapis serta lapisan-lapisan kulit ingkang kandel ing lututipun serta dada, lubang hidung ingkang saged mbikak lan nutup, talingan ingkang jangkep kaliyann rambut-rambut pelindung, serta alis mata ingkang kandel kaliyan kalih baris bulu mata ingkang ndawa. Bulu ingkang kandel lan wol lapisan ing salebeting ndamel binatang punika ajeg anget ing ndalu-ndalu padang gurun ingkang asrep ugi lapisinipun kaliyan benter ing siang hari. Unta Dromedarius (Camelus dromedarius) inggih punika setunggale unta sanes ingkang bertahan, yang aslinya dari Gurun Sahara, tetapi kini telah lenyap di alam liarnya. Dipunbandingaken kaliyan Dromedarius, Unta Baktria langkung kekar lan tangguh serta mampu bertahan ing benter padang gurun ingkang mbakar ing Iran utara ngantos musim dingin ingkang mbeku ing Tibet [2]. Dromedarius langkung inggil lan langkung cepet gerakipun. Pengendara saged ndamel ngelampah kaliyan kecepatan antawisipun 13-16 km per jam ngantos berjam-jam. Seekor Unta Baktria ingkang mbeta beban saged ngelampah kaliyan kecepatan sawetawis 4 km per jam[3].

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Dipunduga Unta Baktria punika dipunjinakaken (kapisah saking Unta Dromedarius) ing suatu masa sakderengipun 2500 SM[4], kemungkinan ing Iran lor, Afganistan timur laut[4] lan Pakistan lor utawi Turkestan barat daya. Unta Dromedarius dipunyakini sampun dipunjinakaken antawisipun 4000 SM lan 2000 SM[5] di Arabia. Populasi liar Unta Baktria kawiwitan dipunlukisaken dening Nikolai Przhevalsky ing pungkasan abad ke-19.

Sub-spesies[sunting | sunting sumber]

Wonten bukti-bukti menawi Unta Baktria saged dipunperang dados sejumlah sub-spesies. Mliginipun sampun dipuntemukaken sebuah populasi Unta Baktria liar ingkang gesang ing suatu bagian saking wilayah Gashun Gobi saking Gurun Gobi. Populasi punika benten kaliyan kelompok ingkang sampun dipunjinakaken menawi ing susunan genetikanipu utawi perilakunipun. Ananging, signifikansi bentenipun punika mboten katingal Menika wonten tiga wilayah ing susunan genetika ingkang anget benten saking unta-unta ingkang sampun dipunjinakaken. Bentenipun kode genetika dasaripun ngantos 3%. Ananging, amargi sekedhik unta-Unta Baktria liar, mboten gamblang menawi kepelbagaian genetia alamiahipun ing kalangan populasi unta punika. Sebuah perbedaan menika sae inggih punik kemampuan unta-unta liar punika kangge ngunjuk toya asin, menika mboten gamblang punapa kemawon unta punika saged nyerap toya ingkang nggadahi mupangajt saking toya asin punika. Unta-unta ingkang sampun dipunjinakaken mboten nyobi ngombe toya asin, menika alasanipun mboten gamblang .

Galeria[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Hare (2002). Camelus bactrianus. 2006 IUCN Red List of Threatened Species. IUCN 2006. Diakses 11 Mei 2006. Entri basis data mencakup pertimbangan mengapa spesies ini terancam kritis
  2. ^ "Creature Features - Pet Facts: Camels". http://www.abc.net.au/creaturefeatures/facts/camels.htm. Retrieved 5 Des..
  3. ^ "Camel". http://www.ancientroute.com/resource/animals/camel.htm. Retrieved 5 Desember.
  4. ^ a b "camel." Encyclopædia Britannica. 2007. Encyclopædia Britannica Online. 11 Feb. 2007 <[1]>.
  5. ^ Al-Swailem et al. 2007. Klasifikasi unta subtipe Arab Saudi (Camelus dromedarius) dipundasaraken ing teknik RAPD.Journal of Food, Agriculture & Environment Vol.5 (1) : 143-148. Online pdf

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Cithakan:Camelids

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Unta_Baktria&oldid=869236"