Thomas Hobbes

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Filsuf Kulon
Filsafat abad ka-17
(Filsafat Modèren)
Thomas Hobbes (portrait).jpg
Thomas Hobbes

Jeneng

Thomas Hobbes

Lair

5 April 1588
Malmesbury, Wiltshire, Inggris

Pati

4 Desember 1679 (umur 91)
Derbyshire, England

Aliran/tradisi

Kontrak sosial, realisme

Kawigatèn utama

Filsafat pulitik, sajarah, etika, ilmu ukur

Gagasan wigati

panemu tradhisi kontrak sosial; life in the state of nature is "solitary, poor, nasty, brutish and short"

Mènèhi pengaruh marang

Plato, Aristoteles, Thucydides, Tacitus, Galileo, Niccolò Machiavelli, René Descartes, Grotius, Selden, Great Tew circle

Kena pengaruh saka

Joseph Butler; All subsequent Western political philosophy; sociology: Ferdinand Tönnies

Thomas Hobbes (5 April 15884 Desember 1679) kuwi sawijining filsuf saka Inggris, kang misuwur kanthi bukuné Leviathan 1651, kang dadi dhasar tumrap filsafat pulitik Kulon. Hobbes dikenang kanthi karyané bab filsafat pulitik, senajan karyané uga nyakup bab-bab liya kayadéné sajarah, èlmu ukur, teologi, etika, filsafat umum, lan èlmu pulitik. Saliyané kuwi, sumbangan pamikiran Hobbes bab alam manungsa minangka sawijining kerjasama kang madhiri utawa self-interested cooperation, wis kabukti dadi téori kang tahan uji ing jagad antropologi filsafat.

Leviathan[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Leviathan (buku)
Frontispiece of Leviathan

Jroning Leviathan, Hobbes mratélakaké doktriné bab landhesan kanggo masyarakat lan pamaréntah kang sah (legitimate). Leviathan ditulis jroning jaman Perang sadulur Inggris; ngadhut akèh tulisan kang nuduhaké wigatiné panguwasa pusat kang kuwat kanggo nyegah cecongkrahan lan perang sadulur.

Bibliografi[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

Umum[sunting | sunting sumber]

  • Macpherson, C. B. (1962). The Political Theory of Possessive Individualism: Hobbes to Locke. Oxford: Oxford University Press.
  • Robinson, Dave & Groves, Judy (2003). Introducing Political Philosophy. Icon Books. ISBN 1-84046-450-X.
  • Strauss, Leo (1936). The Political Philosophy of Hobbes; Its Basis and Its Genesis. Oxford: Clarendon Press.
  • Strauss, Leo (1959). "On the Basis of Hobbes' Political Philosophy," in What Is Political Philosophy?, Glencoe, Ill.: The Free Press, chap. 7.
  • Tönnies, Ferdinand (1925). Hobbes. Leben und Lehre, Stuttgart: Frommann, 3rd ed.
  • Shapin, Steven and Shaffer, Simon (1995). Leviathan and the Air-Pump. Princeton: Princeton University Press.
  • Malcolm, Noel. 2002. Aspects of Hobbes. New York: Oxford University Press.
  • Skinner, Quentin. 1996. Reason and Rhetoric in the Philosophy of Hobbes. Cambridge: Cambridge University Press.

Khusus[sunting | sunting sumber]


Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Temokna informasi luwih akèh ing Thomas Hobbes kanthi nggolèki ing proyèk kagandhèng Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Dictionary definitions saka Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Textbooks saka Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Quotations saka Wikiquote
Wikisource-logo.svg Source texts saka Wikisource
Commons-logo.svg Images and media saka Commons
Wikinews-logo.svg News stories saka Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Learning resources saka Wikiversity

Cithakan:Illustrated Wikipedia


Ana loop cithakan: Cithakan:Persondata

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Thomas_Hobbes&oldid=854391"