Hugo Grotius

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Filsafat Barat
Michiel Jansz van Mierevelt - Hugo Grotius.jpg
Hugo Grotius - ole Michiel Jansz van Mierevelt, 1631

Jeneng

Hugo Grotius

Lair

{{{birth}}}

Aliran/tradisi

Hukum Alam, Kontrak Sosial, Humanisme, Skolastisisme

Kawigatèn utama

Filsafat Perang, Hukum Internasional, Filsafat Politik, Teologi

Mènèhi pengaruh marang

Aristoteles, Cicero, Erasmus, Vitoria, Gentilis, Bodin, Suárez

Kena pengaruh saka

Selden, Hobbes, Cumberland, Pufendorf, Locke, Bynkershoek, Barbeyrac, Vattel, Rousseau, Kant, Scottish Enlightenment, American Founding Fathers

Hugo Grotius (1583-1645) yaiku salah sawijining filsuf Belanda kang dadi pionir saka pandhangan-pandhangan modern tumrap hukum internasional lan salah sawijining pemikir gedhé babagan hukum alam.[1] Kejaba dadi filsuf, Grotius uga dikenal minangka pengacara, penyair, lan teolog.[2] Ing bidhang hukum, Grotius wis dadi penengah antarané teori politik lan hukum masa Abad Pertengahan karo masa Pencerahan.[2] Kejaba kuwi, Grotius uga wis ngembangaké sawijining pandhangan anyar babagan hukum alam kanggo nglawan pandhangan-pandhangan aliran skeptisisme, uga kanggo nuduhaké bilih ana wangsulan kang rasional babagan moral kejaba wangsulan saka agama.[1]

Salah sawijining karya Grotius kang kawentar yaiku "Perihal Hukum Perang dan Perdamaian" (The Law of War and Peace) kang terbit taun [[]]1625.[2] Ing karya kasebut, Grotius nggaw argumentasi bilih manungsa hakikaté yaiku makhluk sosial lan makhluk kang padha saingan. [1] Nanging, manungsa bisa urip kanthi tenterem sanadyan bisa wa kadadéyan masalah ing awaké.[1] Perkara kuwi bisa digayuh kanthi cara ngurmati hak-hak saben wong.[1]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e (en)Jerome B. Schneewind. 1999. "Grotius, Hugo". In Cambridge Dictionary of Philosophy. Robert Audi, ed. 356.
  2. ^ a b c (en)Ted Honderich, ed. 1995. The Oxford Companion to Philosophy. New York: Oxford University Press. P. 328.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Hugo_Grotius&oldid=843253"