Quito

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Map Quito

Quito inggih punika kaajaiban donya ingkang wonten ing nginggilipun 10.000 kaki (2.850m). Dumunung ing 22 mil saking khatulistiwa, hawa ingkang panas menawi wonten nginggil. Mboten wonten hawa ingkang ekstrim, dipuntingali saking rata-rata lan hawa sawekdal taun, kados musim semi. Wonten kalih musim, teles lan garing. Pramila Quito dados papan panujon wisatawan sawekdal taun, lan dados papan favorit kagem sinau basa Spanyol.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Quito gadhahi kaendahan alam saking pagunungan api kaliyan puncak ingkang pethak, bukit-bukit wana, lan lembah ingkang subur. Benten kaliyan saderengipun Spanyol ing Quit, Quito inggih punika kitha ingkang rame. Sebastián de Benalcázar mangertos menawi panggenanipun kitha dipunbiyangun ing San Francisco de Quito. Ing tanggal pambiyangunan punika, 6 Desember 1534, dipundadosaken taun Fiestas de Quito.

Sebastián de Benalcázar dadosaken Quito, dados kitha ingakng paling wigati kagem Spanyol. Selajengipun dadosaken situs Estat Audiencia ingkang dados kakiyatan politik ing Ekuador. Ngantos taun 1830 Ekuador lan Venezuela inggih punika bageyan saking Gran Kolombia, kanthi Quito dados ibukota provinsi kidul. Samangke dados ibukota provinsi Pichincha, kanthi gunung berapi ingkang gadhahi asma ingkang sami. Gunung berapi aktif, lan ing taun 1999, gadhahi bebaya erupsi sanen dinten punika. Quiteños tasih gesang menawi sampun pinten-pinten abad.

Wewangunan ing Quito[sunting | sunting sumber]

Kathah wisatawan ingkang ningali Old Town, ingkang gadhahi asma Quito UNESCO ingkang dados situs warisan budaya ing taun 1978. Ing ngrika wonten kitha ingkang gadhahi arsiterktur Spanyol, lan plaza sentral ingkang wigati kagem masarakat. Alun-alun ingkang wewatesan kaliyan Palacio de Gobierno, wewangunan agami, lan Presidencial Palacio. Gereja Katedral inggih punika katedral ingkang paling sepuh ing Amerika Kidul, lan sampun nate dipunrenovasi amargi kenging gempa. Pahlawan Kamardikaan ingkang kinurmatan lan presiden dipunsareaken ing ngrika.[1]

Plasa San Francisco, Gréja lan Biara St. Fransiskus ing punjer sajarah Kolonial Quito.
Plasa San Francisco, Gréja lan Biara St. Fransiskus ing punjer sajarah Kolonial Quito.

Papan panggenan Quito[sunting | sunting sumber]

Quito dumunung ing tengah-tengah puncak Andes ing 2,800 meter dpl, Kitha sepuh ingkang gadhahi sajarah. Quito wiyaripun langkung saking 800 hektar, pramila Quito dados pusat warisan ingkang paling ageng ing Amerika. Ing September 1978, UNESCO (United Nations Educational, Scientific dan Budaya Organizaton) nggambaraken Quito dados Warisan Budaya Donya ingkang no 1.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)gosouthamerica.about.com(dipuntingali tanggal 26 September 2011)
  2. ^ (en)http://www.quito.com.ec/index.php?option=com_content&task=view&id=6&Itemid=113 www.quito.com.ec](dipuntingali tanggal 26 September 2011)

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Quito&oldid=853515"