Otto van Guericke

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Otto van Guericke

Otto van Guericke yaiku penemu pompa banyu. [1]Dheweke lair ing Magdeburg, Jerman, tanggal 30 Mei 1602. [1]Kulawargane kagolong bangsawan. [1]Nalika isih cilik, dheweke duweni kasenengan ngemati lintang.[1] Dheweke kerep ngemati lintang kanthi nggunakake teleskop.[1] Kesenengan iki kang ndadekake dheweke nyinaoni komet. [1]Ing taun 1664, kanthi temenen, dheweke nganakake panaliten ngenani komet.[1] Asile, dheweke bisa ngramal menawa komet bisa teka ing bumi sacara berkala, adhedhasar interval wektu. [1]Guericke yaiku sawajining penuntut elmu sejati. [1]Sawise ngrampungake sekolah dasar lan menengah, dheweke nerusake sekolah ing Universitas Lepzig, Jerman banjur dheweke jupuk Jurusan Hukum ing Universitas Jena ing taun 11621. [1]Rong taun candhake, dheweke sekolah ana ing Universitas Leiden, Belanda, lan jupuk jurusan Matematika lan Mekanika.[1] Sawise lulus, dheweke lunga menyang Prancis lan Inggris.[1] Nalika bali, dheweke langsung entuk gaweyan minangka insinyur ing Erfurt, Jerman.[1]

Taun 1627 dheweke bali ing Magneburg, lan nyambut gawe ing bidhang politik. [2]19 taun candhake, dheweke kapilih dadi Wali Kota Magdeburg, lan njabat suwene 5 taun. [2]Panemon pompa banyu kawiwitan saka ora percayaning Guerick marang pendapate Aristoteles kang kandha menawa ora ana ruwang kosong ing donya iki. [2]Dheweke banjur nganakake percobaan yaiku dheweke nyawijeake rong lempeng tembaga dadi bal, banjur udharane dipompa metu. [2]Dadi tabung tembaga mau ora ana udharane.[2] Banjur saka sisi kang kwalikan ditarik dening jaran papat. [2]Nanging, jaran-jaran mau ora bisa misahake lempeng tembaga mau. [2]Nalika udhara dilebokake ing tabung, lempeng tembaga mau bisa pedhot.[2] Percobaan mau dibaleni maneh ing Berlin kanthi nggunakake jaran cacah 24. [2]Nanging asile tetep padha, jaran mau ora bia narik lempeng tembaga. [2]Saka perobaan mau, Guerick mbuktekake ngenani teori kekuwatan tekanan udhara. [2]Prinsip iki kang ndasari kerjane pompa banyu.[2]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 210]
  2. ^ a b c d e f g h i j k l (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 211]
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Otto_van_Guericke&oldid=830622"