Kapuk

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kapuk
Tanaman Kapuk di Honolulu, Hawaii
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Magnoliophyta
kelas: Magnoliopsida
ordo: Malvales
kulawarga: Malvaceae (Bombacaceae)
Genus: Ceiba
Species: C. pentandra
Jeneng binomial
Ceiba pentandra
(L.) Gaertn.

Kapuk randu utawa kapuk (Ceiba pentandra) iku wit-witan tropis sing kagolong ordo Malvales lan famili Malvaceae (sadurungé diklompokaké jroning famili kapisah Bombacaceae), asal saka bagéan lor Amérika Kidul, Amérika Tengah lan Karibia, lan (kanggo varitas C. pentandra var. guineensis) asal saka sisih kulon Afrika. Tempung "kapuk" utawa "kapok" uga dipigunakaké kanggo nyebut serat sing diasilaké saka wijiné. Wit iki uga dikenal minangka kapas Jawa utawa kapok Jawa, utawa wit kapas-sutra. Uga disebut minangka Ceiba, jeneng genusé, sing arupa simbul suci jroning mitologi bangsa Maya.

Tanduran iki nduweni isi kang disebut klentheng lan nduweni hubungan sepsifik karo kewan yaiku bapak pucung. Kapuk randu biasa kagunakake dadi isi kasur, bantal lan guling.

Woh randhu kang wis garing lan pecah

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kapuk&oldid=821666"