Kanker ati

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kanker ati
Klasifikasi lan bahan-bahan èksternal
kanker ati

Kanker ati yaiku kanker kang thukul ing ati.[1] Kanker iku dudu amarga ganasé organ liyané kang nyebar ing ati utawa metastasis ing ati.[1] Tetenger kang paling gampang yèn wong kaserang kanker ati yaiku hepatomegali utawa ati kang ukurané sangsaya gedhé, lara weteng, ikterus, lan gangguan ati liyané.[1] Saliyané iku, awak kang boboté banjur mudhun lan mriang-mriang kang ora ana panyebabé.[1]

Ing wiwitan kanker ati ora nduwèni tetenger kang trawaca ananging nalika kanker sangsaya gedhé bisa nduwèni gejala kayata weteng bagéyan ndhuwur sisih tengen kang lara, anané bènjolan utawa weteng bagéyan tengen ndhuwur krasa abot, weteng kang aboh utawa kembung, ora doyan mangan lan wetengé krasa wareg, kerep kesel, muntah, kulit lan mripat wernané kuning, lan urin kang wernané peteng, mriang.[2]

Panyebab[sunting | sunting sumber]

Panyebab kanker ati|ati[[Gambar:Contoh.jpgContoh.jpg]] nganti saiki durung bisa diterangaké kanthi pener. Ananging kanker ati primèr (karsinoma hepatoseluler) biyasané nyerang ati utawa liver kang rusak amarga cacat lair.[2] Saliyané iku alkohol, infèksi kronis kang disebabaké penyakit kayata hepatitis B an C, hemochromatosis (kakéyan kadar wesi ing ati) lan sirosis.[2] Luwih saka 50% wong kena diagnosa kanker ati primèr, sawisé ngalami sirosis ati.[2] Wong-wong iki banjur kaserang kahanan genetik kang diarani hemochromatosis.[2]

Panyebab kanker primèr liyané yaiku herbisida, aflatoksin (salah sijiné jinis jamur ing tanduran gandum lan palawija), lan bahan kimia kayata vinil klorida lan arsen.[2] Rokok lan alkohol kang akèh kadaré uga bisa nyebabaké kanker ati.[2]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d (id)totalkesehatananda.com(diundhuh tanggal 20 Agustus 2011)
  2. ^ a b c d e f g (id)cancerhelps.co.id(diundhuh tanggal 20 Agustus 2011)

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kanker_ati&oldid=832134"