Jilbab

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
TajMahalbyAmalMongia.jpg

Pérangan saka sèri ngenani
Budaya Islami

Arsitèktur

Arab · Azeri
Indo-Islami · Iwan
Moor · Maroko · Mughal
Ottoman · Persia · Somali
Sudano-Sahelian · Tatar

Seni

Kaligrafi · Miniatur · Karpèt

Sandhangan

Abaya · Agal · Boubou
Burqa · Cadhor · Jellabiya
Niqab · Salwar kameez · Taqiya
kufiya  · Thawb · Jilbab · Hijab

Dina libur

Asyura · Arba'in · al-Ghadeer
Chaand Raat · al-Fitr · al-Adha
Imamat Day · al-Kadhim
New Year · Isra and Mi'raj
al-Qadr · Mawlid · Ramadan
Mugam · Mid-Sha'ban
al-Taiyyab

Sastra

Arab · Azeri · Bengali
Indonésia · Jawa · Kashmir
Kurdi · Persia · Punjab · Sindhi
Somali · Asia Kidul · Turki · Urdu

Martial arts

Silat · Kurash

Music
Dastgah · Ghazal · Madih nabawi

Maqam · Mugam · Nasheed
Qawwali

Theatre

Karagöz and Hacivat
Ta'zieh · Wayang

IslamSymbolAllahCompWhite.PNG

Islam Portal
 p  r  s 

Jilbāb ing (Basa Arab: جلباب ) punika rasukan terasan utawi blanjuran panjang kang nutupi sakujuring salira kajawi asta, samparan ugi pasuryan piyantun wanita muslim. Pangginaan jinis rasukan punika kasebat lan ugi dipunwajibaken déning syariat Islam. Pramila wanita muslim kedah ngagem rasukan ingkang anutupi salira ingkang asring dipuntepangi kanthi asma hijab punika. Kerudung punika ugi wonten kandhutan ing salebeting Al Qur'an lan dipunsebat kanthi nami khumur, ugi kintunan lan kandhutan ing serat An Nuur ayat 31:

   
Jilbab
Saklajengipun sinten kemawon wanita muslim dipunwajibaken nutupi nganggé krudung wonten ing dhadhanipun. (An Nuur :31)
   
Jilbab
Wong wadon ing Zanzibar nganggo jilbab

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Saking etimologis jilbab kuwi asalé saka basa arab jalaba kang ngemu teges ngimpun utawa nggawa.[1] Tembung jilbab dianggo dening wong-wong manca kang padha ngrasuk agama Islam liya minangka jinising rasukan kanthi nama kang beda-beda.[1] Ana ing negara Iran diarani chador. Ing negara India lan Pakistan diarani pardeh. Ing Libya milayat. Ing Irak abaya. Ing Turki charshaf, lan tudung. Ing Malaysia, sawetara ana ing negara Arab-Afrika diarani hijab. [1]

Tembung "jilbab" ana ing Indonesia digunakake utawa ditegesi minangka busana panutup kanggo nutupi sasisihing sirahe wong wadon (rambut lan gulu) lan diteruske karo rasukan kang nutupi sakabehing awak kajaba tlapak tangan lan sikil.[1]

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Gambar ing pranala jaba
Klik pranala guna deleng gambar
Nuvola apps xmag.png (en) Muslim veils

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d Prasetia, Heru. "Pakaian, Gaya, dan Identitas Perempuan Islam". Identitas Perempuan Indonesia: Status, Pergeseran Relasi Gender, dan Perjuangan Ekonomi Politik. Desantara Foundation. Depok. November 2010.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jilbab&oldid=830282"