Iwak bandeng

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bandeng
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
kelas: Actinopterygii
ordo: Gonorynchiformes
kulawarga: Chanidae
Genus: Chanos
Lacépède, 1803
Species: C. chanos
Jeneng binomial
Chanos chanos
(Forsskål, 1775)

Iwak Bandeng utawa Chanos chanos Forsskål yaiku iwak kang bisa dipangan kang akèh ditemokaké ing Asia Kidul-wétan.[1] Iwak bandeng yaiku siji-sijiné spesies kang isih urip saka famili Chanidae.[1] Iwak bandeng uga diarani iwak bolu ing Makassar lan ing basa Inggris diarani milkfish.[1]

Iwak bandeng akèh urip ing samudra Hindia lan samudra Pasifik lan ing sakupengan pesisir.[1] Iwak bandeng uga urip ing terumbu koral.[1] Iwak kang isih enom lan lagi netes urip ing segara nganti 2-3 minggu banjur pindhah ing rawa-rawa bakau kang banyuné payau lan kadhang ing rawa utawa tlaga kang banyuné asin.[1] Bandeng mbalik manèh menyang segara nalika wis diwasa lan bisa manak.[1]

Iwak bandeng kang isih cilik diarani nènèr.[1] Nènèr biyasané diternakaké utawa dikumpulaké saka kali lan digedhèkaké ing tambak-tambak. Nènèr dipakani saéngga cepet gedhé.[1] Sawisé rada gedhé ukurané 25-30 cm bandeng didol, seger utawa beku.

Bandeng diolah kanthi cara digorèng, dibakar, dikukus, dipindang utawa diasap.[1] Iwak bandeng dagingé ora gampang ajur yèn dimasak.[2] Daging bandeng ana eriné lan ana ambuné kaya lendhut utawa lemah.[2] Eri bandeng sabeneré yaiku balung bandeng.[2] Eri bandeng bisa diprèsto yaiku dimasak ing panci kang nduwé tekanan kang dhuwur.[2] Panci iki diarani panci prèsto utawa autoklaf.[2] Sawisé dimasak ing panci prèsto rasané dadi empuk lan eriné bisa dipangan.[2]

Daging bandeng kang mambu lendhut biyasané krasa ing bandeng kang dijupuk saka tambak.[2] Ananging bandeng kang diingoni ing karamba ora ana ambuné.[2] Kang nyebabaké mambu lendhut iki yaiku plankton Cyanobacteria, khususé saka genus Oscillatoria, Symloca, dan Lyngbia, kang ngasilaké geosmin.[2] Yèn iwak bandeng urip ing panggonan kang akèh geosmin utawa mangan plankton iki, daging bandeng bakal mambu lemah.[2]

Rasa lendhut ing daging bandeng iki bisa diilangké, carané yaiku kanthi ngingoni iwak suwéné 7-14 dina ing banyu kang mili lan bébas saka biosmin utawa isa uga nganggo asam kang bisa ngilangi ambu lemah utawa ambu iki.[2]

Chatetan sikil[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Iwak_bandeng&oldid=830568"