Iwak Dokun

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Dokun
Ikan dokun, , dari Bayung Lencir,
Musi Banyuasin, Sumatera Selatan
Status konsèrvasi
Secure
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Actinopterygii
ordo: Cypriniformes
kulawarga: Cyprinidae
Genus: Puntius
Species: P. lateristriga
Jeneng binomial
Puntius lateristriga
(Valenciennes, 1842)

Ulam dokun utawi kapiu, ugi kawéntar kanthi nama wader utawi seluang menika jinising ulam alit saking anggota suku Cyprinidae. Ulam dokun menika nyebar wonten ing wilayah paparan Sunda [1]. Ulam menika wiwitanipun dipundamel dèskripsi minangka Barbus lateristriga dening Achille Valenciennes nalika taun 1842. Lajeng déning para ahli dipunpindhah dados Barbodes lateristriga utawi Systomus lateristriga. Dipuntepangi minangka ulam hias ingkang asring dipunpiara wonten ing akuarium. Ulam dokun menawi wonten ing Basa Inggris dipunwastani kanthi sebutan Spanner barb utawi t-barb.

Morfologi[sunting | sunting sumber]

Ulam ingkang ukuran awakipun alit dumugi sedhengan dawanipun awak saged dumugi 20 cm [2]. Jinis menika titikanipun wonten kalih pita peteng vertikal ing tengah awak bagéyan ngajeng. Ugi wonten garis dawa horisontal ing bagéyan wingking. Ing sanginggiling pangkal sirip dubur wonten bercak alit warni ireng, ugi wonten ing ujung sirip dubur [3]. Pola menika gadhah variasi gumantung wilayah sebaran lan umur ulam dokun.

jari-jari ing sirip punggung (dorsal) 8, ing sirip anal 5, sirip weteng (ventral) 8, lan ing sirip dada (pectoral) wonten 14-16. Sisik-sisik ing ngajenging sirip sorsal ( predorsal scales ) 7-8, sisik-sisik inh gurat sisi ( linea lateralis ) 22-24, sisik-sisik ingkang mubengi batang buntut ( peduncle / circumpeduncular scales ) 12 [3].

Habitat lan Panyebaran[sunting | sunting sumber]

Ing alam, ulam dokun menika mapan wonten ing lèpèn-lèpèn alit, mliginipun lèpèn ingkang toyanipun bening lan kathha watuan ing dhasaring lèpèn. Kejawi menika ulam menika ugi asring dipunpanggihaken wonten ing ngandhaping jeram. Ulam dokun menika mangsanipun serangga banyu, cacing, crustacea (urang lan ketam ), saha bagéyan-bagéyan tuwuhan [4][2].

Panyebaran ulam dokun menika wiyar wonten ing Jawa, Sumatra, lan pulo-pulo sekitaripun (Singkep, Bangka, Belitung), Semenanjung Malaya, Kalimantan ugi wonten ung Thailand [3] Juga terdapat di Kalimantan.[4].

Pemanfaatan[sunting | sunting sumber]

Ulam dokun menika satunggaling ulam akuarium ingkang dipunsadé kanthi cara komèrsial antar negara. Kanthi cara tradisional ing Indonesia, ulam menika kawéntar dados ulam konsumsi amargi raosipun ingkang écho ( dados wader utawi seluang ).

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Kottelat, M., A.J. Whitten, S.N. Kartikasari, dan S. Wirjoatmodjo. 1993. Ikan Air Tawar Indonesia bagian Barat dan Sulawesi. Periplus dan Proyek EMDI KMNKLH. Jakarta. ISBN 0-945971-60-5. p.59.
  2. ^ a b Sastrapradja, S., A. Budiman, M. Djajasasmita, dan C.S. Kaswadji. 1981. Ikan Hias. LBN - LIPI. Bogor. p.28-29.
  3. ^ a b c Haryono (2001). "Variasi Morfologi dan Morfometri Ikan Dokun (Puntius lateristriga) di Sumatera" (PDF). Biota VI (3): 109-116. http://www2.uajy.ac.id/biota/lengkap/2001-3-4.pdf.
  4. ^ a b Puntius lateristriga pada laman FishBase
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Iwak_Dokun&oldid=836049"