Isaac Newton

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Sir Isaac Newton
Potrèt Isaac Newton karya Godfrey Kneller taun 1689(umur 46)
Potrèt Isaac Newton karya Godfrey Kneller taun 1689
(umur 46)
Miyos

4 Januari 1643


[OS: 25 Desember 1642][1]
Woolsthorpe-by-Colsterworth
Lincolnshire, Inggris
Tilar donya 31 Maret 1727 (umur 84)
[OS: 20 Maret 1726][1]
Kensington, Middlesex, Inggris
Dalem Inggris
Kabangsan Inggris
Suku bangsa Kaukasia
Bidhang fisika, matematika, astronomi, filsafat alam, alkemi, Teologi Kristen
Lembaga Universitas Cambridge
Royal Society
Royal Mint
Lulusan saking Trinity College, Cambridge
Academic advisors Isaac Barrow[2]
Benjamin Pulleyn[3][4]
Notable students Roger Cotes
William Whiston
Kaahlian Newtonian mechanics
Universal gravitation
Infinitesimal calculus
Optics
Binomial series
Newton's method
Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica
Mangaruhi Henry More[5]
Polish Brethren[6]
Dipunpangaruhi Nicolas Fatio de Duillier
John Keill
Agama Arianisme; kanggo katrangan luwih rinci delengen artikel iki
Tapak asma
Sir Isaac Newton's signature
Cathetan
Hannah Ayscough iku ibuné. Catherine Barton iku ponakané.

Sir Isaac Newton (Woolsthorpe, Lincolnshire, 4 Januari 1643 - Kensington, London, 31 Maret 1727 (miturut Kalendher Gregorian)) iku sawijining ahli fisika lan matematika Inggris. Dhèwèké misuwur déning karyané ing hukum-hukum optika, gravitasi lan kalkulus diferensial.

Optika[sunting | sunting sumber]

Saka taun 1670 nganti 1672, Newton ngajar ing bidang optika. Rikala periode iki, Newton nginvestigasi refraksi cahya, nunjukna menawa kaca prisma bisa ngebagi-bagi cahya putih dadi pirang-pirang spektrum warna, lensa lan prisma kaloroné bisa nggabungna bali cahya-cahya kasebut dadi cahya putih.[7]

Karya-karyané[sunting | sunting sumber]

Short Chronicle, The System of the World, Optical Lectures, Universal Arithmetic, The Chronology of Ancient Kingdoms, Amended lan De mundi systemate diterbitaké mawi cara anumreta ing taun 1728.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng OSNS
  2. ^ Mordechai Feingold, Barrow, Isaac (1630–1677), Oxford Dictionary of National Biography, Oxford University Press, September 2004; online edn, May 2007; accessed 24 February 2009; explained further in Mordechai Feingold " Newton, Leibniz, and Barrow Too: An Attempt at a Reinterpretation"; Isis, Vol. 84, No. 2 (June, 1993), pp. 310-338
  3. ^ Dictionary of Scientific Biography, Newton, Isaac, n.4
  4. ^ Gjersten, Derek (1986). The Newton Handbook. London: Routledge & Kegan Paul.
  5. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng More
  6. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng heretic
  7. ^ Ball 1908, p. 324
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Isaac_Newton&oldid=834438"