Refraksi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Refraksi (pembiasan) gelombang-gelombang cahaya ing toya. Persegi gelap nunjukaken posisi ingkang sejatosipun sebatang pensil ingkang manggen ing semangkuk toya. Persegi terang nunjukaken posisi menika saking pensil punika. Perhatikan bahwa ujungnya (X) seakan-akan terlihat di Y, posisi ingkang langkung gamblang dangkal.

Refraksi (utawipembiasan) ing optika geometris dipundefinisiaken dados perubahan arah rambat partikel cahaya ménawi kédadosanipun percepatan. Ing optika era optik geometris, refraksi cahaya ingkang dipunjabarakén kaliyan Hukum Snellius, kedadosan sami kaliyan refleksi gelombang cahaya kasébut, kadasta ingkang dipunjléntrhéakèn dèning persamaan Fresnel ing masa transisi nuju era optik fisis. Tumbukan antawisipun gelombang cahaya kaliyan antarmuka kalih medium nyébabakèn kecepatan fase gelombang cahaya kaéwah. Panjang gelombang badhé tambah utawi kirang kaliyan frekuensi ingkang sami, amargi sifat gelombang cahaya ingkang transversal (mbotén longitudinal). Pengetahuan punika ingkang mbtéa dateéng penemuan lensa lan refracting telescope. Refraksi ing era optik fisis dipunjabaraken dados fenomena perubahan arah rambat gelombang ingkang mboten gumantung ing perubahan kecepatan, ananging ugi kedadosan amargi faktor-faktor sanes ingkang dipunsébat difraksi lan dispersi.

The straw appears to be broken, due to refraction of light as it emerges into the air.

Tuladha kedadosanipun refraksi ingkang sangat umum dipunjumpai inggih punika kadasta ilustrasi gambar ing sisih. Kaliyan wontene bentenipun indeks bias antawis udara (1,0003) lan air (1,33) ing salebeting sebuah mangkok, sebuah benda lurus kadasta pensil utawi sedotan katingal kadasta patah kaliyan kedalaman toya ingkang langkung dangkal.

Refraksi ganda[sunting | sunting sumber]

A calcite crystal laid upon a paper with some letters showing the double refraction

Refraksi ganda utawi birefringence utawi double refraction inggih punika dekomposisi sinar cahaya dados kalih sinar cahaya ingkang dipunsebat ordinary ray lan extraordinary ray.

Refraksi ganda kedadosan ing gelombang cahaya ngelampahi medium material anisotropik kadasta kristal kalsit itawi Boron nitrat. Jika material kasebut nggadahi sumbu optis utawi sumbu anisotropik tunggal, mila pembiasan ingkang kedadosan dipunsebat uniaxial birefringence kaliyan 2 buah indeks bias material anisotropik, saben-saben kangge 2 buah arah polarisasi kaliyan intensitas miturut persamaan:

\Delta n=n_e-n_o\,

ing pundhi no lan ne inggih punika indeks bias kangge polarisasi tegak lurus ordinary ray lan polarisasi paralel extraordinary ray kaliyan sumbu anisotropik.[1]

Biaxial materials, at 590 nm
Material na nß n?
borax 1.447 1.469 1.472
epsom salt MgSO4·7(H2O) 1.433 1.455 1.461
mica, biotite 1.595 1.640 1.640
mica, muscovite 1.563 1.596 1.601
olivine (Mg, Fe)2SiO4 1.640 1.660 1.680
perovskite CaTiO3 2.300 2.340 2.380
topaz 1.618 1.620 1.627
ulexite 1.490 1.510 1.520

Refraksi ganda ugi saged kedadosan kaliyan sumbu anisotropik ganda ingkang dipunsebat biaxial birefringence utawi trirefringence, kadasta ingkang kedadosan ing pembiasan sinar cahaya ing material anisotropik layaknya kristal utawi berlian. Kangge material semacam punika, tensor indeks bias n, secara umum nggadahi tiga eigenvalues ingkang benten, inggih punikana, nß and n?.

Refraksi gradien[sunting | sunting sumber]

A gradient-index lens with a parabolic variation of refractive index (n) with radial distance (x). The lens focuses light in the same way as a conventional lens.
Gambar:Density-nd.GIF
Relation between the refractive index and the density of silicate and borosilicate glasses.[2]

Refraksi gradien inggih punika refraksi ingkang kedadosan ing medium kaliyan indeks bias gradien. Ing umumipun, indeks bias gradien kedadosan amargi peningkatan kepadatan medium ingkang nyebabaken peningkatan indeks bias secara mboten linear, kadasta ing kaca, pramila cahaya ingkang ngrambat ngelampahi saged nggadahi jarak tempuh ingkang nglingkar lan terfokus.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Refraksi&oldid=837799"