Intèlijen

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Intèlijen (basa Inggris: intelligence) iku informasi sing diregani amarga katepatan wektu lan relevansiné, dudu detil lan kaakuratané, béda karo "data", sing arupa informasi sing akurat, utawa "fakta" sing arupa informasi sing wis diverifikasi. Intèlijen kadhangkala disebut "data aktif" utawa "intèlijen aktif", informasi iki biasané ngenani rencana, kaputusan, lan kagiatan sawiji pihak, sing wigati kanggo ditindak-lanjuti utawa dianggep aji saka sisi organisasi pangumpul intèlijen. Jroning dinas intèlijen lan dinas kagandhèng liyané, intèlijen minangka data aktif, ditambah proses lan asil saka pangumpulan lan analisa data kasebut, sing kabentuk déning jaringan sing kohèsif.

Tembung intèlijen uga kerep dianggo nyebut pelaku pangumpul informasi iki, miangka sawijining dinas intèlijen utawa agèn.

Badan intelijen[sunting | sunting sumber]

Umumé saben negara ndarbèni badan-badan utawa lembaga intèlijen, sing madeg dhéwé utawa ana ing sangisoré badan liya. Ana badan intelijen sing diweruhi publik utawa sipaté sesidheman (rahasia).

Sawetara badan Intèlijen sing dikenal ing donya antara liya :

  1. CIA (Flag of the United States.svg Amérika Sarékat)
  2. KGB (Flag of the Soviet Union.svg Uni Soviet)
  3. FSB (Flag of Russia.svg Rusia)
  4. MI5 (Flag of the United Kingdom.svg Britania Raya)
  5. MI6 (Flag of the United Kingdom.svg Britania Raya)
  6. Mossad (Flag of Israel.svg Israel)
  7. BIN (Flag of Indonesia.svg Indonesia)
  8. STASI (Jerman Wétan)
  9. ASIO (Flag of Australia.svg Australia)
  10. ASIS (Flag of Australia.svg Australia)
  11. DIE (Flag of Romania.svg Rumania)

Wacan terusan[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Intèlijen&oldid=840385"