Gurita

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gurita
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Moluska
kelas: Cephalopoda
Subkelas: Coleoidea
Superorder: Octopodiformes
ordo: Octopoda
Leach, 1818
Familia

14 dalam dua subordo, lihat teks.

Octopus ornatus berry

Gurita yaiki kewan moluska saka kelas Cephalopoda (sikil kewan ana ing endas), ordo Octopoda, habitate yaiku ing terumbu karang ing samodra.[1] Gurita kuwi ana 289 spesies (sepertelon saka total spesies kelas Cephalopoda).[1] Gurita ing basa Inggris jenenge Octopus (Yunani: Ὀκτάπους,sikil wolu).[1]

Bentuk Fisik[sunting | sunting sumber]

Gurita nduweni lengen 8 (ora tentakel) karo alat nyedot sing arupa bunder-bunder nyengkuwung sing ana ing lengen sing digunakaké kanggo obah ing dasar laut lan nangkep mangsa.[2] Lengen gurita kuwi struktur hidrostat muskuler sing meh kabeh saka lapisan otot ora tulangé.[1] Ora kaya kewan Cephalopoda liyané, akeh-akeh gurita saka subordo Incirrata nduweni awak saka otot lan ora duwe tulang njero. Gurita ora nduweni cangkang sing bisa nglindungi kaya dene Nautilus lan ora nduweni cangkang njero utawa tulang kayata sotong lan cumi-cumi.[2] Bagian sing atos saka gurita yaiku paruh sing digunakake gawe rahang kanggo mateni mangsa lan nyokot dadi cilik-cilik.[2] Awake sing fleksibel banget nggawé gurita bisa nyelipaké awak ing celah watu-watu sing sempit ing dasar laut, khususé nalika mlayu saka iwak pemangsa kaya welut laut Moray.[2] Gurita sing kurang dikenal wong yaiku saka subordo Cirrata sing nduweni sirip loro lan cangkang njero banjur kemampuan nyelip ing ruangan sempit kurang.[2] Gurita nduweni umur sing relatif singkat lan ana uga spesies sing mung urip nem wulan. Spesies sing luwih gedhe kayata Gurita raksasa Pasifik Utara sing bobote tekan 40 kilogram bisa yrip tekan limang taun ing kondisi lingkungan sing sesuai.[2]

Kecerdasan[sunting | sunting sumber]

Gurita kuwi kewan sing paling cerdas dibandingaké invertebrata liyane. Kecerdasan gurita asring gawe debat para ahli biologi.Hasil panyobaan nggolek dalan ing njero maze lan mecahaké masalah nunjukake yen gurita nduweni daya ingat ingkang suwe lan sedhela.[3] [4] Nanging urip gurita sing sedhela nggawe ilmu kang disinaoni saka gurita ora bisa akeh.[3] Gurita nduweni sistem saraf sing kompleks. Rong pertelon saka sel saraf ana ing tali saraf sing ana ing wolung lengen gurita, lengen gurita bisa obah-obah refleks kang rumit.[5]

Manfaat[sunting | sunting sumber]

Gurita asring ditangkap kanggo nggawé pakanan, diingu ing aquarium dadi spesimen sing didelok-deloke utawa gawe kewan ingon.[6]

Klasifikasi[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gurita&oldid=830189"