Ganésa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Ganesa
 Basohli miniatur, digawe sawatara taun 1730.  National Museum,[1] New Delhi, India.
Basohli miniatur, digawe sawatara taun 1730. National Museum,[1] New Delhi, India.
Gelar sebagai Déwa kawruh, kacerdasan, kawicaksanan lan pelindhung saka bencana
Dewanagari: गणेश
Éjaan Sanskerta: gaṇeśa
Golongan: déwa
Mantra: ॐ गणेशाय नमः
(Oṃ Gaṇeśāya Namaḥ)
Gegaman: parashu (kapak), pasha (jerat), angkus (kait)
Sisihan: Buddhi (kawicaksanan), Riddhi (kamakmuran), Siddhi (kaberhasilan)
Wahana: tikus

Ganesa (Sanskerta गणेश ; ganeṣa Swara rungokna) iku salah siji déwa misuwur jroning agama Hindhu lan akèh dipuja déning umat Hindhu, sing nduwé gelar minangka Déwa kawruh lan kacerdasan, Déwa pelindhung, Déwa penolak bala utawa bencana lan Déwa kawicaksanan. Lukisan lan reca né akèh tinemu ing sadhéngah papan ing India; klebu Nepal, Tibet lan Asia Kidul-wétan. Jroning relief, reca lan lukisan, Ganésa kerep digambaraké asirah gajah, lengen papat lan awak lemu. Ganésa dikenal uga kanthi jeneng Ganapati, Winayaka lan Pilleyar. Jroning tradhisi pewayangan, Ganésa disebut Bathara Gana, lan dianggep salah siji putra Bathara Guru (Siwa). Sawetara sékté jroning agama Hindhu muja tanpa peduli golongan. Pamujanmarang Ganesa nganti sumrambah menyang umat Jaina, Buddha, lan ing sajabané India.[2]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Ganesha getting ready to throw his lotus. Basohli miniature, circa 1730. National Museum, New Delhi. In the Mudgalapurāṇa (VII, 70), in order to kill the demon of egotism (Mamāsura) who had attacked him, Gaṇeśa Vighnarāja throws his lotus at him. Unable to bear the fragrance of the divine flower, the demon surrenders to Gaṇeśha. " For quotation of description of the work, see: Martin-Dubost (1997), p. 73.
  2. ^ Martin-Dubost, hal. 311–320.

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ganésa&oldid=829169"