Asam lisergat dietilamida

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Asam lisergat dietilamida
Jeneng sistematis (IUPAC)
(6aR,9R)- N,N- dietil- 7-metil- 4,6,6a,7,8,9- heksahidroindolo- [4,3-fg] kuinolina- 9-karboksamida
Data klinis
Kat. kehamilan X(AU) X(US)
Status hukum Prohibited (S9) (AU) Schedule III (CA) ? (UK) Schedule I (US)
Rute Oral, Intravena
Pharmacokinetic data
Métabolisme Ati
Wektu paro 3-5 jam[1][2]
Èkskrèsi Ginjal
Pangenal
Nomor CAS 50-37-3
Kode ATC  ?
PubChem CID 5761
ChemSpider 5558
Sinonim LSD, LSD-25,
lisergida,
D-asam lisergat dietilamida,
N,N- dietil- D- lisergamida
Data kimia
Formula C20H25N3O 
Massa mol. 323,43 g/mol
SMILES eMolecules & PubChem
Data fisik
Titik lebur 80 °C (176 °F)

Asam lisergat dietilamida (LSD) arupa sawijining narkotika halusinogen. Obat iki asipat psikedelik saka keluwarga ergolina.

Ditepungaké déning Sandoz Laboratories (saiki Novartis), kanthi jeneng dagang Delysid, minangka obat kanthi manéka panggunaan psikiatrik nalika taun 1947, LSD énggal dadi agèn terapi sing katon nimbulaké pangarep-arep gedhé.

LSD asipat adiktif (katergantungan) lan toksik (karacunan) lan akèh ditepungi amarga èfèk psikologisé sing nyebabaké katutup/kabukaké mata, karumangsan distorsi wektu, patiné égo lan pagèsèran kognitif sing jero, sarta duwé peran wigati jroning kontrabudaya taun 1960.

Dhosis tunggal asam lisergat dietilamida kisarané watara 100-500 mikrogram. Gunggung kasebut mèh padha karo 1/10 massa sakbulir gesik.

Réaksi fisik ing LSD manéka variasi lan ora spèsifik. Gejala kaya mangkéné wis dilapuraké: konstraksi rahim, hipotermia, mriyang, munggahé kadar gula getih, mrinding, paningkatan curah jantung, cengkreman rahang, perspirasi, midriasis (dilatasi pupil), prodhuksi ilu lan lendhir, suhad (rasa ora bisa turu), hiperefleksia, lan tremor. Ana sapérangan indhikasi yèn LSD bisa nimbulaké kahanan fuga disosiatif ing wong-wong sing ngonsumsi sapérangan jenis antidepresan tinentu kayadéné garam litium lan trisiklik.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Aghajanian, George K.; Bing, Oscar H. L. (1964). "Persistence of lysergic acid diethylamide in the plasma of human subjects" (PDF). Clinical Pharmacology and Therapeutics 5: 611–614. PMID 14209776. http://www.maps.org/w3pb/new/1964/1964_aghajanian_2224_1.pdf. Retrieved 2009-09-17.
  2. ^ Papac, DI; Foltz, RL (May/June 1990). "Measurement of lysergic acid diethylamide (LSD) in human plasma by gas chromatography/negative ion chemical ionization mass spectrometry" (PDF). Journal of Analytical Toxicology 14 (3): 189–190. PMID 2374410. http://www.erowid.org/references/refs_view.php?A=ShowDocPartFrame&C=ref&ID=6265&DocPartID=6624. Retrieved 2009-09-17.