Ès

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Disambig.svg
Es

Ès yaiku banyu sing mbeku.[1] Pambekuan iki amarga dianyeske ing suhu sakngisoré 0 °C (273.15 K, 32 °F) ing tekanan atmosfer standar.[1] Es bisa dadi ing suhu luwih dhuwur karo tekanan sing luwih dhuwur uga, lan banyu tetep dadi cairan utawa gas tekan suhu -30 °C ing tekanan sing luwih endhek.[1] Tembung "ès" dijupuk saka basa Walanda ijs amarga ing Indonésia ora ditemokaké es alami.[1] Ing Malaysia "es" dijenengake "air batu" sakliyané ais.[1] Ès ana ing alam awujud kepingan salju , udan ès , ès , gletser , lan kabeh polar ice caps .Sakliyane kuwi, ès nduweni aplikasi saka budaya-budaya, saka ès kanggo ngademke omben lan seni patung ès.

Karakteristik[sunting | sunting sumber]

Ès kuwi kristal anorganik alami sing solid lan teratur, ès dianggep mineral. Nduweni kristal sing tumata saka oksigen atom kovalen siji sing kaiket ing atom hidrogen loro.

Formasi[sunting | sunting sumber]

Ès sing ditemokaké ing laut bentuké ès segara, ès pak utawa gunung ès. Ès kuwi komponen penting ing iklim global, khususé sehubungan karo siklus banyu. Gletser lan snowpacks yaiku mekanisme panyimpenan penting kanggo banyu tawar, sing saya suwe bisa dadi banyu. Aufeis yaiku lapisan ès sing kabentuk ing kutub lor lan lembah kali subartic. Ès uga bisa mirip stalaktit saka tampilané utawa kaya staklagmit kaya bentuk tetesan banyu.

Snowflakes[sunting | sunting sumber]

Salju kristal kabentuk nalika ana tetesan awan sing anyes banget(sekitar 10 pM diameter) beku . Tetesan iki bisa tetep cair ing temperatur sing luwih endhek saka -18 ° C (0 ° F ), amarga kanggo dibekukake.[2]

Produksi[sunting | sunting sumber]

Ès saiki akeh diproduksi, nanging sakdurungé ana kulkas ès dipanen ing panggonan kang ana ès alaminé.

Ès panen[sunting | sunting sumber]

Ès wis suwe dicap dadi alat kanggo ngademaké. Tekan saiki, ing gedung Parlemen Hongaria digunakake ès panen saka danau Balaton kanggo ngademake ruangan. Icehouses digunakake kanggo nyimpen ès ing musim dingin,lan kanggo gawe ès setaun, lan awal kulkas kuwi dijenengi icsboxes amarga ing njerone ana balok es.

Wujud ès kang alami ing tengah segara

Produksi ès komersial[sunting | sunting sumber]

Ès saiki diproduksi ing skala industri, kanggo kaperlon nyimpen panganan lan pangolahan panganan, industri kimia, penyampuran beton lan perawatan, lan ès kemasan. Produsen biyasané mroduksi telung jenis ès fragmentaris : serpihan, tabung lan piring. Ès uga diproduksi kanggo panganan kayata ès krim, ès buah, ès pisang ijo, ès lilin lan sapiturute.

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ès&oldid=830286"