Xiao

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Beberapa macam Xiao

Xiao (萧) ya iku jeneng piranti musik tiup arupa sruling vertikal kang asalé saka Cina.[1][2] Xiao kang tuwa dhéwé tinemu ing kuburan Raja Zeng ing Provinsi Hubei nalika taun 1978.[2] Xiao iki asalé saka Periode Nagara Perang(475-221 SM) lan kasusun saka 13 sruling kanthi dawa kang beda-beda.[2] Xiao ing mangsa Dinasti Qin lan Han kanthi pathokan Paixiao, sruling cacah 16 ya iku sruling datar kang duwé pipa akèh kanggo nada.[1][2] Sajarah Xiao jarake punjul 3.000 taun suwéné.[2] Seni Paixiao wiwit ilang nalika Dinasti Song.[1] Xiao modern asalé saka Dongxiao Dinasti Han.[1] Xiao modern mung duwé 1 sruling lan gampang dimaenake.[2]

Xiao ngasilaké swara kang lembut, bisa dimaenake kanthi ijen utawa orkestra.[1][2] Nadane bisa ditarik dawa saéngga bisa nuduhake prasaan lembut, tenang lan sentimental.[1][2]

Chathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f Lim SK. (2008). Origins of Chinese Music. Jakarta: PT Elex Media Komputindo. Hal.36
  2. ^ a b c d e f g h Xiao and Di, Cultural China. Diundhuh tanggal 1 Juni 2010.