Xiao

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Beberapa macam Xiao

Xiao (萧) ya iku jeneng piranti musik tiup wujud sruling vertikal kang asalé saka Cina.[1][2] Xiao kang tuwa dhéwé tinemu ing kuburan Raja Zeng ing Provinsi Hubei nalika taun 1978.[2] Xiao iki asalé saka Periode Nagara Perang(475-221 SM) lan kasusun saka 13 sruling kanthi dawa kang béda-béda.[2] Xiao ing mangsa Dinasti Qin lan Han kanthi pathokan Paixiao, sruling cacah 16 ya iku sruling datar kang duwé pipa akèh kanggo nada.[1][2] Sajarah Xiao jarake punjul 3.000 taun suwéné.[2] Kagunan Paixiao wiwit ilang nalika Dinasti Song.[1] Xiao modern asalé saka Dongxiao Dinasti Han.[1] Xiao modern mung duwé 1 sruling lan gampang dimaenake.[2]

Xiao ngasilaké swara kang lembut, bisa dimaenake kanthi ijen utawa orkestra.[1][2] Nadane bisa ditarik dawa saéngga bisa nuduhake prasaan lembut, tenang lan sentimental.[1][2]

Chathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f Lim SK. (2008). Origins of Chinese Music. Jakarta: PT Elex Media Komputindo. Hal.36
  2. a b c d e f g h Xiao and Di, Cultural China. Diundhuh tanggal 1 Juni 2010.