Wessex

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Anglo-Saxon Wessex.svg

Kerajaan Wessex (play /ˈwɛsɪks/) utawi Kerajaan Saxon Barat (basa Inggris kino:Westseaxna rīce) inggih punika sèbuah kerajaan Anglo-Saxon ing Inggris Barat Daya. Kerajaan punika kapèrang saking abad ke-6 ngantos wiwitè negara Inggris nyatu ing abad ke-10.

Anglo-Saxon pitados mènawi Wessex dipundiriaken dateng Cerdic lan Cynric, ananging wontèn kemungkinan mènawi teori punika namung legènda kèmawon.[1] Kalih sumber utama kanggè silsilah raja-raja Wessex, inggih punika Anglo-Saxon Chronicle lan West Saxon Genealogical Regnal List mènika nyataakèn teori ingkang saling bertentangan.[2] Saksampune Cenwealh dipunbaptis, Wessex ngèwahi dados sebuah kerajaan Kristen. Ngantos masa pemerintahan Cenwealh punika, wilayah Saxon Kilen dipunperluas. Raja saklajngipun, Cædwalla, asilipun naklukaken Sussex, Kent lan Isle of Wight. Penerusipun, Ine, medalaken kode hukum ingkang dipunanggep dados kode hukum tertua ing Inggris lan ugi mbentuk keuskupan kaping kalih ing Saxon kilen. Saksampune Ine wafat, tahtanipun dipunlajengaken dening serangkaian silsilah kerajaan ingkang mboten dipunmangertosi.[3] Ing abad ke-8, sebagian ageng raja-raja Wessex saged mempertahanaken keutuhan Kerajaan Wessex. Kejayaan kerajaan punika bertambah ing Egbert naklukaken Dumnonia, nguasai Surrey, Sussex, Kent, Essex, Mercia lan ngrebut kekuasaan saking raja Northumbria, menika Mercia asalipun ngelepasaken piyambak ing taun 830. Ing masa pemerintahan penggantinipun, Æthelwulf, tentara Denmark nyerang muara Sungai Thames ananging asilipun dipunkalahaken. Ing putra Æthelwulf, inggih punika Æthelbald nguasai tahta, wilayah kerajaan dipunperang-perang kangge nghindari pertumpahan darah. Æthelwulf dipungantos dening sekawan putranipun, ingkang paling bungsu kelak ingkang badhe dados Alfred yang Agung.[4] Ing masa pemerintahan Alfred, Wessex berulang kali dipunserang dening Denmark. Alfred ugi medalaken sistem hukum enggal, merekrut ing kaum cendekia minangka anggota kerajaan lan ncurahaken dana kerajaan ingkang ageng kangge mbangun kapal-kapal lan angkatan perang.[5] Putranipun, Edward asilipun mendhet alih Midlands lan Anglia Timur saking Denmark lan dados penguasa Mercia ing taun 918 saksampune kematian Æthelflæd, adikipun. Saksampune Edward putra Athelstan naklukaken Northumbria ing taun 927, Inggris dados sebuah kerajaan nyatu kangge kawiwitan . Cnut ingkang Agung, ingkang saged naklukaken Inggris ing taun 1016, dipunnobataken dados Pangeran Wessex. Ananging ing taun 1066, Harold II nyatuaken Kerajaan Inggris lan Kepangeranan Wessex lan kaliyan ingkang kalihipun kerajaan kasebut ing pungkasan dados suatu unit pemerintahan ingkang nyatu.[6]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Loyn 1991:34: "The Chronicle relates the story of a ruling kin, while the archaeologist reveals the mass of settlement".
  2. ^ Hampshire and Wiltshire, well covered by archaeologists, are "singularly unproductive in finds suggestive of early Anglo-Saxon settlement" (H. R. Loyn, Anglo-Saxon England and the Norman conquest, 2nd ed. 1991:34).
  3. ^ Major, Albany F Early Wars of Wessex (1912, 1978) p.17
  4. ^ Major, Albany F. Early Wars of Wessex, p.105
  5. ^ "Alfred the Great (849 AD - 899 AD)". http://www.bbc.co.uk/history/historic_figures/alfred_the_great.shtml.
  6. ^ The Burghal Hidage: Alfred's Towns, Alfred the Great website

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Koordinat: 51°12′N 2°00′W / 51.2°N 2°W / 51.2; -2

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wessex&oldid=836338"