Wessex

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Anglo-Saxon Wessex.svg

Karajan Wessex (/[unsupported input]ˈwɛsks/) utawi Karajan Saxon Barat (basa Inggris kino:Westseaxna rīce) inggih punika sawijining karajan Anglo-Saxon ing Inggris Barat Daya. Karajan punika kapèrang saking abad ke-6 ngantos wiwitè nagara Inggris nyatu ing abad ke-10.

Anglo-Saxon pitados manawi Wessex dipunyasa dateng Cerdic lan Cynric, ananging wonten kemungkinan manawi téyori punika namung legènda kèmawon.[1] Kalih sumber utama kanggé silsilah raja-raja Wessex, inggih punika Anglo-Saxon Chronicle lan West Saxon Genealogical Regnal List punika nyataakèn téyori ingkang saling bertentangan.[2] Saksampune Cenwealh dipunbaptis, Wessex ngèwahi dados sebuah karajan Kristen. Ngantos masa pamaréntahan Cenwealh punika, wewengkon Saxon Kilen dipunperluas. Raja saklajngipun, Cædwalla, asilipun naklukaken Sussex, Kent lan Isle of Wight. Penerusipun, Ine, medalaken kodhe hukum ingkang dipunanggep dados kodhe hukum tertua ing Inggris lan ugi mbentuk keuskupan kaping kalih ing Saxon kilèn. Saksampune Ine séda, tahtanipun dipunlajengaken déning serangkaian silsilah karajan ingkang boten dipunmangertosi.[3] Ing abad ke-8, sapérangan ageng raja-raja Wessex saged mempertahanaken keutuhan Karajan Wessex. Kejayaan karajan punika bertambah ing Egbert naklukaken Dumnonia, nguasai Surrey, Sussex, Kent, Essex, Mercia lan ngrebut kekuasaan saking raja Northumbria, punika Mercia asalipun ngelepasaken piyambak ing taun 830. Ing masa pamaréntahan penggantinipun, Æthelwulf, tentara Denmark nyerang muara Sungai Thames ananging asilipun dipunkalahaken. Ing putra Æthelwulf, inggih punika Æthelbald nguasai tahta, wewengkon karajan dipunperang-perang kanggé nghindari pertumpahan darah. Æthelwulf dipun-gantos déning sekawan putranipun, ingkang paling bungsu kelak ingkang badhé dados Alfred yang Agung.[4] Ing masa pamaréntahan Alfred, Wessex berulang kali dipunserang déning Denmark. Alfred ugi medalaken sistem hukum énggal, merekrut ing kaum cendekia minangka anggota karajan lan ncurahaken dana karajan ingkang ageng kanggé yasa kapal-kapal lan angkatan perang.[5] Putranipun, Edward asilipun mendhet alih Midlands lan Anglia Timur saking Denmark lan dados penguasa Mercia ing taun 918 sasampunipun kematian Æthelflæd, adikipun. Saksampune Edward putra Athelstan naklukaken Northumbria ing taun 927, Inggris dados sebuah karajan nyatu kanggé kawiwitan. Cnut ingkang Agung, ingkang saged naklukaken Inggris ing taun 1016, dipunnobataken dados Pangeran Wessex. Ananging ing taun 1066, Harold II nyatuaken Karajan Inggris lan Kepangeranan Wessex lan kaliyan ingkang kalihipun karajan mau ing pungkasan dados suatu unit pamaréntahan ingkang nyatu.[6]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Loyn 1991:34: "The Chronicle relates the story of a ruling kin, while the archaeologist reveals the mass of settlement".
  2. ^ Hampshire and Wiltshire, well covered by archaeologists, are "singularly unproductive in finds suggestive of early Anglo-Saxon settlement" (H. R. Loyn, Anglo-Saxon England and the Norman conquest, 2nd ed. 1991:34).
  3. ^ Major, Albany F Early Wars of Wessex (1912, 1978) p.17
  4. ^ Major, Albany F. Early Wars of Wessex, p.105
  5. ^ "Alfred the Great (849 AD - 899 AD)". 
  6. ^ The Burghal Hidage: Alfred's Towns, Alfred the Great website

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Koordhinat: 51°12′N 2°00′W / 51.2°N 2°W / 51.2; -2