Wehrmacht

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Wehrmacht iku jeneng angkatan bersenjata Nazi-Jerman wiwit taun 1935 nganti 1945. Sakwéné Perang Donya II, Wehrmacht kapérang saka Heer (angkatan darat), Kriegsmarine (angkatan laut), Luftwaffe (angkatan udara) lan wadyabala Waffen-SS ("SS Bersenjata"), sarta dipuntambah unit-unit Sturmabteilung (SA).

Pasca Perang Donya II[sunting | sunting sumber]

Sawisé Nazi Jerman nyerah tanpa syarat nalika tanggal 7 Mei 1945, Jerman dipun larang duwé angkatan bersenjata. Kawilahé Jerman nalika mangsa Perang Dingin njalari kawanguné angkatan militèr ing Republik Federal Jerman (Jerman Kulon) lan Republik Demokratik Jerman (Jerman Wétan).

Militèr Jerman Kulon kawangun nalika tanggal 5 Mei 1955 kanthi jeneng Bundeswehr sing tegesé Angkatan Pertahanan Federal. Sauntara militèr Jerman Wétan diwangun tanggal 1 Maret 1956 kanthi jeneng Tentara Rakyat Nasional (Nationale Volksarmee).

Asal lan panggunaan istilah[sunting | sunting sumber]

Sadurungé bangkité NSDAP, istilah Wehrmacht dipigunakaké jroning teges umum kanggo nyebutaké angkatan bersenjata saka bangsa ngendi waé, sing difungsikaké minangka "pertahanan tanah air".

Tuladhané, istilah Britische Wehrmacht ateges nunjuk marang angkatan bersenjata Inggris. Pasal 47 saka Undang-undang Dasar Weimar taun 1919 nélakaké "Reichspräsident nyekel kakuwasan paling dhuwur saka kabèh angkatan bersenjata krajan". Kanggo mènèhi ciri khas, istilah Reichswehr dipigunakaké kanggo nyebut angkatan bersenjata Jerman.

Nalika taun 1935, Reichswehr banjur diganti dadi Wehrmacht. Sawisé PD II lan ing sangisoré pendhudhukan sekutu, Wehrmacht digantèkaké déning Bundeswehr. Mula, istilah Wehrmacht sacara ora resmi dipigunakaké kanggo ngrujuk marang angkatan bersenjata Jerman sakwéné mangsa Reich kaping-3 lan PD II.

Cathetan : Ora tepat yèn madhakaké Wehrmacht mung karo angkatan darat (Heer). Kendharaan Wehrmacht sing dipigunakaké déning Heer, Luftwaffe utawa angkatan laut duwé plat nomor mawa WH, WL, WM.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wehrmacht&oldid=829831"