Wayang kulit banjar

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Wayang Kulit Banjar ya iku wayang kulit kang ngrembaka ing budaya suku Banjar Kalimantan Kidul utawa ing laladan perantauan suku kaya ta ing Indragiri Hilir.

Sajarah[besut | besut sumber]

Masarakat Banjar Kalimantan Selatan , wis ngenal pagelaran wayang kulit sakiwa-tengené awal abad kaping-XIV. Pratélan iki kuwat amarga sajeroning kamaharajan taun 1300 nganti 1400, nengendi Karajan Majapahit wis nguwasani sabagian wewengkon Kalimantan (Tjilik Riwut, 1993), uga nyebaraké agama Hindhu kanthi pagelaran wayang kulit.

Kacritaaken wadyabala Majapahit kang kabawah dhening Andayaningrat uga gawa dhalang wayang kulit ya iku R. Sakar Sungsang lengkap karo pengrawité, pegelaran langsung (sesuai pakem tradisi Jawa) kang dimainke kurang bisa dinikmati déning masarakat Banjar, amarga isih okèh gunaaké repertoar dan ideom-ideom jawa, kang angèl dingertèni masarakat ing wewengkon kono.