Waakye

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Waakye
Waakye Festival 05.jpg
JinisRice
Panggonan asal Ghana[1]
DigawéThe people of northern Ghana
Hawa ajanganmostly hot
Woworan pokokbeans and rice
Buku masakan: Waakye  Médhia: Waakye

Waakye ( /ˈwɑː/ WAH-chay ) [2] iku Ghanaian sajian saka masak beras lan kacang buncis, biasa dipangan kanggo sarapan utawa nedha awan. [3] Nanging, liyane mangan kanggo nedha bengi. Sega lan kacang buncis, biasane kacang polong bermata ireng utawa kacang sapi, dimasak bareng-bareng, sarung utawa godhong sorgum garing abang utawa batang lan watu gamping. [4] Godhong lan watu kapur menehi rasa khas khas sajian lan katon abang lan sorgum dijupuk sadurunge dikonsumsi. Tembung waakye saka basa Hausa lan tegese kacang. Yaiku bentuk kontrak saka jeneng lengkap shinkafa da bangun sing tegese beras lan kacang . [5]

Waakye umume didol dening vendor pinggir dalan. Dipercaya manawa Hausa lan klompok etnis Lor ing Ghana minangka juru masak waakye paling apik. Banjur biasane dibungkus nganggo godhong gedhang lan diiringi siji utawa luwih rebus Wele, endhog pitik rebus, garri, shito, salad sayuran saka kubis, bawang lan tomat, spaghetti (sing diarani talia ing Ghana ) utawa pisang goreng. [6] [7]

Gawe[besut | besut sumber]

Waakye biasane disiapake luwih dhisik nggodhog kacang buncis lan godhong gagang gedang garing supaya kacang dadi luwih alus lan abang sadurunge ditambahake pari ing geni. [8]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "Waakye: A popular dish from Ghana made with rice and beans". irri.org. Dibukak ing 30 August 2013.
  2. "Waakye - An Everyday Ghanaian meal". Breakfast Daily. January 23, 2020.
  3. Adam, Hakeem. "A Brief History of Waakye, Ghana's Favourite Breakfast". Culture Trip. Dibukak ing 2019-03-05.
  4. Muyambo, Freda (16 August 2018). "All You Need to Know About Waakye". The Spruce Eats. dotdash.
  5. "Ghana: Waakye". 196 flavors (ing basa Inggris). 2013-01-08. Dibukak ing 2020-06-01.
  6. Muyambo, Freda (16 August 2018). "All You Need to Know About Waakye". The Spruce Eats. dotdash.
  7. Appiah-Adjei, Salomey (2019-05-31). "Waakye: The dish with loyal patrons". www.graphic.com.gh. Dibukak ing 2019-06-02.
  8. "Homemade waakye". biscuits and ladles (ing basa Inggris). 2017-10-05. Dibukak ing 2020-09-12.