Menyang kontèn

Vertigo

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa

Vertigo yaiku wujud gangguan keseimbangan ana ing kuping bagéan jêro, sing bisa marakaké pênderita ngrasa mumêt (ngrasa yèn panggonan sakiwa têngêné munyêr). Kadadéan kaya mangkono iku suwéné bisa mênitan, jam-jaman, malah uga bisa nganti pirang-pirang dina. Vertigo bisa ngganggu aktifitas, sanajan ora marakaké organ tubuh liyané mèlu lara.

Panyêbab[besut | besut sumber]

Panyêbab vertigo[1] yaiku:

  1. Kaanan kiwa têngên
  2. Obat-obatan (alkohol, gentamisn)
  3. Gangguan sirkulasi:Transient ischemic attack (gangguan sêdhéla fungsi utek amarga kalongé aliran getih marang salah sawjining bagéan utek) ing arteri vertebral lan arteri basiler.
  4. Kelainan ing bagéan kuping, kaya ta:
  1. Kelainan neurologis, kaya ta sklerosis multipel lan tumor polo.

Tandha-tandha[besut | besut sumber]

Gêjala vertigo yaiku ngrasa mumêt, utawa ngrasa yèn kaanan sakiwa têngené munyêr.

Jinis[besut | besut sumber]

Macemé vertigo[2] ana 2, yaiku:

  1. Vertigo periver, yaiku jalaran ora berfungsiné struktur perifer nganti batang utêk (brain stem).
  2. Vertigo sentral, yaiku nglibataké pênyakit sing bisa mrabawani batang utêk (brain stem) utawa cerebellum.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. "Archive copy". Diarsip saka sing asli ing 2012-07-01. Dibukak ing 2012-07-18.{{cite web}}: CS1 maint: archived copy as title (link)
  2. vertigo[pranala mati permanèn]