Vertigo

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Vertigo ya iku bentuk gangguan keseimbangan ana ing kuping bagéan jêro, sing bisa marakaké pênderita ngrasa mumêt (ngrasa yèn panggonan sakiwa têngêné munyêr). Kadadéan kaya mangkono iku suwéné bisa mênitan, jam-jaman, malah uga bisa nganti pirang-pirang dina. Vertigo bisa ngganggu aktifitas, sanajan ora marakaké organ tubuh liyané mèlu lara.

Panyêbab[besut | besut sumber]

Panyêbab vertigo[1] ya iku:

  1. Kahanan kiwa têngên
  2. Obat-obatan (alkohol, gentamisn)
  3. Gangguan sirkulasi:Transient ischemic attack (gangguan sêdhéla fungsi utek amarga kalongé aliran getih marang salah sawjining bagéan utek) ing arteri vertebral lan arteri basiler.
  4. Kelainan ing bagéan kuping, kayata:
  1. Kelainan neurologis, kayata sklerosis multipel lan tumor otak.

Gejala[besut | besut sumber]

Gêjala vertigo ya iku ngrasa mumêt, utawa ngrasa yèn kahanan sakiwa têngené munyêr.

Jinis[besut | besut sumber]

Macemé vertigo[2] ana 2, ya iku:

  1. Vertigo periver, ya iku jalaran ora berfungsiné struktur perifer nganti batang utêk (brain stem).
  2. Vertigo sentral, ya iku nglibataké pênyakit sing bisa mrabawani batang utêk (brain stem) utawa cerebellum.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ (id) [1]
  2. ^ (id) vertigo
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Vertigo&oldid=1023965"